17.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Balkan ülkeleri Schengen bölgesine giriyor: Uzmanlar fiyatlar, ulaşım ve aşırı turizm konusunda neler söylüyor?

Romanya ve Bulgaristan 31 Mart’ta resmi olarak Schengen bölgesine dahil olacak. Bu adımın her iki ülke için heyecan verici gelişmeler getirmesi bekleniyor.

Schengen bölgesi, 400 milyon vatandaşın üye ülkeler arasında serbest dolaşımını sağlayan bir vize alanı. Romanya ve Bulgaristan 2007’den beri Avrupa Birliği üyesi olsalar da diğer AB ülkelerine girerken pasaport kontrolünden geçmek zorunda kalıyorlardı.

2024 yılından itibaren her iki ülke için sınır kontrolleri basitleştirilecek ve muhtemelen başka birçok şey de değişecek.

Bu üyeliğin Hırvatistan’daki gibi fiyat artışlarına yol açıp açmayacağı merak konusu. Schengen bölgesine en son katılan Hırvatistan, ülke genelinde fiyatların yükseltilmesi nedeniyle eleştirilmişti.

Bulgaristan ve Romanya’nın yakın gelecekte Hırvatistan gibi para birimlerini Euro ile değiştirmeleri beklenmiyor. Ancak yine de 31 Mart’tan hemen sonra bazı değişiklikler olması şaşırtıcı olmaz.

Peki, 31 Mart’ta neler olacak? Fiyatlar artacak mı?

Travel Family Cruise Companion blogunun kurucusu olan seyahat uzmanı Elaine Warren, fiyatların hemen yükselmeyeceğini umuyor. Warren, Euronews Travel’a yaptığı açıklamada, “Artan rekabet, en çok ziyaret edilen yerlerde fiyatların aşırı yükselme eğilimini dengeleyebilir. Seyahat severler sınırlar arasında kolayca fiyat karşılaştırması yapabildiğinden, otel ve diğer işletmeler fiyat konusunda rekabetçi olmak isteyeceklerdir.” diyor.

Turizm nasıl etkilenecek?

Romanya ve Bulgaristan hala keşfedilmeyi bekleyen ülkeler olarak biliniyor. TikTok’ta ünlü olan Bükreş’teki Therme spa merkezi, Karadeniz’in yükselen parti beldeleri veya Bulgaristan’ın başkenti Sofya gibi gezginleri cezbedecek çok sayıda turistik yer bulunuyor.

Viva La Vita seyahat blogunun kurucusu olan Lucia Polla, Schengen bölgesine girmenin bu ülkeleri yeni nesil turistlere açacağını umuyor. Polla, Euronews Travel’a yaptığı açıklamada, “Bu gizli cevherleri keşfetmek için daha fazla gezgin görmeyi sabırsızlanıyorum. Seyahat sağlayıcıları arasında daha fazla rekabet olacağını ve bu da daha uygun konaklama ve ulaşım seçenekleri anlamına gelecek.” diyor.

Sürdürülebilir turizm

Lucia, Balkan ülkelerinin daha fazla turist çekmeye çalışırken bunu dikkate alacağını umuyor. Polla, “Ziyaretçiler daha fazla özgürlüğe sahip olacak ve tren ve bisiklet gibi çevreci ulaşım seçeneklerini kullanabilecekler. Bu değişiklik, yerel kültürlere ve sorumlu turizm uygulamalarına daha fazla değer verilmesini sağlayarak hem çevreye hem de ziyaret ettiğimiz topluluklara fayda sağlayabilir.” diyor.

Daha fazla ziyaretçi

Schengen dışı sınırında uygulanan sıkı kontrollerin olmaması, bazı turistleri caydırıyordu. Seyahat uzmanı ve StayNewEngland.com’un kurucu ortağı Michael Donovan, bunun değişebileceğini söylüyor. Donovan, Euronews Travel’a yaptığı açıklamada, “2000’lerin başında Bulgaristan’ı ziyaret ettiğimde, Schengen olmayan sınırlar bağımsız gezginleri caydıran bir karmaşıklık yaratıyordu. Katılımlarından sonra daha fazla sırt çantalı gezgin ve özellikle genç Avrupalılar arasında Eurotrip tarzı turizm göreceğimizi düşünüyorum.” diyor.

Aşırı turizm tehdidi

Uzmanlar, Schengen bölgesine girişe bağlı olarak her iki ülkede de ziyaretçi sayısında artış yaşanacağını öngörüyor. Ancak Venedik, Barselona ve Malaga gibi popüler turizm destinasyonlarında sıkça rastlanan aşırı turizm tehdidi de bulunuyor.

Konaklama rezervasyon platformu CuddlyNest’in COO’su ve CPO’su Ritesh Raj, “Schengen’e dahil olma, Romanya ve Bulgaristan’daki popüler destinasyonlarda aşırı turizme yol açabilir.” diyor.

Kaynak: Euronews

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz