24.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 19, 2024
spot_img
spot_img

Gıda Fiyat Düzenleme Planı, Yıl Sonuna Kadar Sürecek

Hükümetin gıda ithalatçıları ve perakendecileri ile önerilen fiyat düzenleme anlaşması, Business Today gazetesinin aktardığına göre, 2024 yılının sonuna kadar devam edecek.

Ocak ayının başlarında, hükümetin, enflasyonun yükselmesiyle tüketicilerin yükünü hafifletmek amacıyla bazı temel ürünlerin maliyetini %15 düşürmek için gıda ithalatçıları ve perakendecileri ile görüşmelerde olduğu haberi ortaya çıktı.

Ekonomi Bakanı Silvio Schembri, anlaşmayı bu sabah resmi olarak duyuracak, ancak ismini vermek istemeyen endüstri kaynakları, Business Today ile yaptıkları görüşmelerde anlaşmanın temel prensiplerini açıkladı.

Başlangıçta 20 gıda maddesinin dahil edileceği belirtilirken, diğer ürünlerin yılın ilerleyen zamanlarında eklenmesi bekleniyor.

Kaynaklar, hükümetin ithalatçıları ve toptancıları, süpermarketleri ve bakkal zincirlerini belirlenen ürünlerin tavsiye edilen perakende fiyatını (%15) düşürmeye zorladığını söyledi.

Mısır gevreği, hazır kahve, çay, konserve ton balığı, penne ve spagetti, taze ve dondurulmuş et ürünleri, dondurulmuş sebzeler ve patates kızartmaları gibi günlük kabin ürünleri bu kapsama dahil edildi. Her türdeki gıda ürününün tüm markaları bu anlaşma kapsamında.

Bir ithalatçı, anlaşma gereği ithalatçıların indirimin %10’unu, perakendecilerin ise geri kalan %5’ini karşılayacaklarını ifade etti.

Ancak bir perakendeci, tüketicilerin bu anlaşma kapsamında tüm gıda ürünlerinde %15’lik bir fiyat indirimi görmeyeceklerini belirtti.

“Çoğu süpermarket ve perakendeci zaten bu ürünleri tavsiye edilen perakende fiyatının altında satıyor,” dedi. “Yani şu anda bir çay poşeti markasının mevcut perakende fiyatı – sadece bir örnek vermek gerekirse – şu anda 1 Euro ise, bizim mağazalarımızda şu anda 0.90 Euro’dan satıldığı için, bu anlaşma kapsamında belirlenen %85’lik sınıra ulaşmak için sadece 5 kuruş düşüreceğiz.”

Bugünkü duyuruda Schembri’nin, tüketicilere anlaşma ve etkilenen gıda ürünleri hakkında bilgi vermek için bir medya kampanyası başlatacağı bekleniyor.

Kampanyanın ayrıca imzalayan çok sayıda ithalatçı ve perakende satış noktasının ismini açıklaması bekleniyor, ancak bu durum, anlaşmaya katılmayan süpermarketlerin, ithalatçıların ve toptancıların adlarını açıklama ve suçlama kampanyasına maruz kalabileceği endişesini doğurdu.

Schembri’nin ayrıca anlaşmanın gelecek bütçe dönemine kadar devam edeceğini, ardından gözden geçirileceğini veya iptal edileceğini doğrulaması bekleniyor. Herhangi yeni güncellemeler veya koşullar, 2025 yılında yürürlüğe gireceği için, mevcut anlaşma de facto olarak 2024 yılının sonuna kadar sürecek.

Sektördeki birçok işletme, hükümetin onları katılmaya zorladığı ağır eli yaklaşımı eleştirdi. Bazıları, bu anlaşma kapsamında küçük işletmelerin zarar göreceğini, sadece 4 milyon Euro’dan fazla ciroya sahip işletmelerin approached edildiğini iddia etti.

Henüz diğer temel olmayan gıda ürünlerinin yıl içinde eklenip eklenmeyeceği belirsiz.


Kaynak: Malta Today

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz