23.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 20, 2024
spot_img
spot_img

Eurobarometer Raporuna göre: Malta’da Medyaya Duyulan Güven Düşük, AB Dışı Göçe Olumsuz Bakılıyor

Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan Standard Eurobarometer raporuna göre, Malta halkının Avrupa kurumları ve AB’ye duyduğu güven, birliktelik içindeki en yüksek seviyelerden biri olmasına rağmen, ulusal medyaya (%26), adalet sistemine (%35) ve siyasi partilere (%36) olan güveni oldukça düşük.

504 Malta sakininin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, halkın güveni en yüksek oranda polise (%61) yönelmiş durumda.

Anket, %53’ünün Malta medyasının güvenilir bilgi sağlamadığına inandığını ortaya koyarken, %68’inin medyanın çeşitli görüş ve düşünceler sunduğunu kabul ettiği belirlendi.

Katılımcıların %76’sı kamusal hizmet medyasının politik baskıdan özgür olmadığını, ulusal medyanın ise politik veya ticari baskıdan arındırılmış bilgi sunmadığını düşünüyor.

Yüzde 91’i, gerçekleri yanlış temsil eden veya yanıltıcı bilgiler içeren haber veya bilgilerle karşılaştığını ifade ederken, %57’si bu tür haberleri veya bilgileri kolaylıkla tanıyabildiklerini belirtti.

Malta’daki katılımcılar, AB’den gelen göçü olumlu bir hissiyatla karşılarken (%68), AB dışından gelen göçe karşı olumsuz bir hissiyat taşıyor (%76).

Tüm bu güven eksikliklerine rağmen, Malta’daki katılımcılar kendi yaşamlarından oldukça memnun olduklarını belirtiyor (%90). Ayrıca, mali durumlarının önümüzdeki on iki ay boyunca aynı kalacağını düşünenlerin oranı %58 iken, %25’i iyileşme bekliyor ve %13’ü kötüleşme bekliyor.

Malta’daki katılımcıların karşılaştığı en önemli sorunların başında %65’lik oranla yükselen fiyatlar, enflasyon ve yaşam maliyeti yer alırken, ikinci sıradaki konu %26 ile çevre ve iklim değişikliği olarak belirlendi.

Katılımcıların Malta’daki genel durumu hakkındaki algıları eşit bir şekilde bölünmüş durumda. %49’u Malta’daki durumu iyi olarak tanımlarken, diğer %49’u kötü olarak değerlendiriyor.

Malta’daki katılımcıların %52’si en önemli sorunun enflasyon, yükselen fiyatlar ve yaşam maliyeti olduğunu ifade ederken, bunu %37 ile göç ve %24 ile iklim değişikliği takip ediyor.

Katılımcıların %55’i Malta’daki şeylerin yanlış yönde ilerlediğini düşünürken, %30’u “doğru yönde ilerliyor” dedi.

Malta’nın ekonomik durumunu çok iyi veya oldukça iyi olarak değerlendirenlerin oranı %56 iken, %30’u önümüzdeki on iki ay içinde ekonomik durumunun kötüleşmesini bekliyor.

Malta’daki katılımcıların %61’i Rusya’nın Ukrayna’yı istilasına verdiği tepkiden oldukça veya oldukça memnun olduklarını ifade ederken, %64’ü Avrupa Birliği’nin tepkisinden memnun olduklarını belirtti.

Katılımcıların %86’sı Rusya’nın Ukrayna’yı istilasının AB’nin güvenliğine bir tehdit olduğunu düşünürken, %69’u bu istilanın Malta’nın güvenliğine bir tehdit olduğunu düşünüyor.


Kaynak: Malta Today

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz