12.9 C
Malta
Cuma, Nisan 19, 2024
spot_img
spot_img

Sahte DHL mesajıyla dolandırılmaya ramak kala

Dün, telefonuma DHLPost adıyla bir mesaj geldi. Mesajda, teslim edilmek üzere bir kargom olduğu, kargonun dağıtıma çıkması için bırakılan linke tıklayıp 1.99 Euro’luk bir ödeme yapmam gerektiği yazıyordu. Mesaj, bir telefon numarasından değil, DHLPost adıyla telefonuma gelmiş olup gayet profesyonel bir şekilde yazılmıştı. Dolayısıyla o an sahte bir mesaj olabileceği ihtimalini düşünmeden linke tıkladım. Açılan sayfa DHL sitesinin aynısıydı. Tüm kargo teslim adımları, sitenin renkleri, harflerin puntosuna kadar gerçek gibiydi.  

Bir yandan adımı sanımı ve kart bilgilerimi girip, bir yandan da; “Beklediğim bir kargom yok. Öyleyse bir arkadaşım bana sürpriz hediye gönderdi. Acaba hangi sevimli arkadaş bu?” diyerek tatlı tatlı gülümsedim. Yurt dışında yaşayan dostlarımla çok sık hediyeleştiğim için aklıma bir tek bu seçenek geldi. Daha önce bana hediye gönderen yakın arkadaşlarımı tek tek aklımdan geçirmeye başladım. “Hediyem Türkiye’den mi, Almanya’dan mı, Litvanya’dan mı yoksa Kanada’dan mı?”  

Siteye tüm kart bilgilerimi girdikten sonra akşam buluşmak üzere sözleştiğim iki değerli dostumun yanına gitmek üzere hazırlanmaya koyuldum.  

Akşamüzeri Valetta’da arkadaşlarımla buluşup bir puba oturduk. Neşe ve kahkahalarla bezenmiş muhabbetin arasında dedim ki; 
“Ya kızlar bugün bana DHL’den bir mesaj geldi, bir şey sipariş etmemiştim ama ne gelecek çok merak ediyorum.” 

Melike dedi ki; “Umarım linke tıklamamışsındır, o mesajı atanlar dolandırıcı. Falanca kişi 7000 Euro dolandırıldı.” 

Eda da onayladı. “Aman Elif! Duymadın mı haberlere bile çıktı, onlar dolandırıcı.”

Ben; “Nasıl dolandırıcı ya linke tıkladım gerçek DHL sitesi.”

“Yok profesyonel hazırlanmış dolandırıcı onlar, hangi kart bilgilerini girdiysen hemen kartı iptal edip yeni kart iste bankandan.” dedi Melike. 

Revolut kartımın bilgilerini girmiştim dolandırıcı siteye. Hemen telefonumdan bankanın uygulamasına girdim, henüz para çekilmemişti hesabımdan. (Asıl birikim yaptığım ve maaşımın yattığı banka hesabı başka. Revolut’u sadece para transferi yapmak ve aylık harcamalarımı daha kolay takip etmek için kullanıyorum.) 

Dün akşam Revolut hesabımda 297 Euro vardı. O an bir bildirim geldi; “Hesabınıza para yüklemesi yapın, ödeme yapmak istediğiniz tutarda paranız yok.” diye. Dolandırıcılar ilk önce 659 Euro para çekmek istediler. Hesapta o kadar para olmayınca çekemediler. Ve hemen aynı dakika içerisinde bir bildirim daha geldi, 300 Euro çekmeyi denediler, yine aynı sebeple başarılı olamadılar. Derhal banka kartımı bloke ettim.   

Dolandırıcılar para çekene kadar deniyorlardı anlaşılan. 659 Euro’dan sonra 300 Euro’yu da çekemeyince muhtemelen daha az bir meblağı deneyeceklerdi. 

Birkaç dakika içerisinde oldu her şey. Eğer dün akşam arkadaşlarıma durumu anlatmasaydım ve onlar da bana “Aman dikkat! Bu bir dolandırıcılık yolu!” demeseydiler, belki de şu an hesabımdan para çalınmıştı. 

Normalde bu gibi durumlara karşı çok uyanığımdır. Bilmediğim linklere tıklamam, güvenmediğim sitelere kart bilgilerimi vermem. İnsan bazen akıl tutulması yaşayabiliyor. (Her dolandırılan insandan duyduğum klişe cümleleri de hissederek yazdığıma göre son mesajı verip yazıyı sonlandırayım sevgili okurlar.) 

Bana birinin hediye gönderdiğini düşündüğümü buraya yazarken, saflığıma attığım kahkahaların yerini gözyaşı ve öfke alabilirdi. Verilmiş sadakam varmış, ucuz kurtuldum.  

Bu vesileyle sizlere de bilgi vermiş olalım güzel insanlar. DHL, kendi internet sitesinde konuya dair detaylı bir açıklama yapmış. Aman dikkat! DHLPost adına gelen mesajlar dolandırıcılar tarafından atılıyor.  

 

Eğer sizin de benzer bir hikayeniz varsa bana buradan ulaşabilirsiniz. 
[email protected] 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz