13.9 C
Malta
Perşembe, Nisan 18, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da fotoğrafları nakışla işleyen Türk sanatçı: Ebru Çınar Erdoğan

7 Mart 2021 / Malta

Merhabalar Ebru Hanım,

Öncelikle söyleşi teklifimizi kabul ettiğiniz için size çok teşekkür ediyoruz.

Günümüzde uğraşanlarının ve ustalarının azaldığı, kaybolmaya başlamış olan nakış sanatını yaşatıyorsunuz. Ve bunu modern sanat ile birleştirerek, ortaya hayranlık uyandıran çalışmalar koyuyorsunuz. Müsaadenizle sizin ve sanatınızla ilgili birkaç soru sormak ve sizi daha iyi tanımak isteriz.

1- Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Merhaba, “Ben kimim?” sorusuna ismimle başlamalıyım sanırım. Ebru Çınar Erdoğan, 1988 Bursa doğumluyum.

2- Malta serüveninizden bahseder misiniz ve tabii ki neden Malta?

Malta’ya 6 ay önce Polonya’dan geldik. Eşim bilgisayar mühendisi, buradaki bir şirketten teklif alınca bizde değerlendirmek istedik. İyi ki de gelmişiz diyorum.

3- Sizden Malta’yı birkaç kelime ile ifade etmenizi rica etsek neler söylemek istersiniz?

Terlik ve şort derim sanırım.

4- Poster üzerine nakış işleme çalışmalarınız ne zaman başladı? Bu çalışmalarda Malta’nın özel bir yeri var mı?

Bu işe Türkiye’de başladım. Aslında iş olarak değil hobi olarak. Ardından gelen güzel geri dönüşlerle satışa başladım. Sonrasında ülke değiştirince kendimle daha çok baş başa kaldım ve Polonya’nın etkisi tekniğimi geliştirmeme yardımcı oldu. Canım ne istiyorsa onu işlemek istedim tişört, çanta, gömlek, ve poster…

5- Her kuş kanadında coğrafyasının rengini taşır derler. Sizin çalışmalarınızda büyüdüğünüz, kimliğinizin bir parçası olan coğrafya hangi renklerle, biçimlerde, imgelerde ifade buluyor? Bir sanatçı olarak kendi eserlerinizde böyle bir etki gözlemliyor musunuz?

Benim annem çok becerikli bir kadın, kendisi terziydi. Bizim kültürümüzde el işleri anadan kızına miras olarak öğretilir. Annemden bana kalan miras da bu oldu. Hâlâ annemin gençliğinden kalmış işlemeleri sandıktadır. Benimkisi modern işleme. Annemin ve benim işlerimi, eski ve yeniyi, jenerasyon farkını göstermek isterim günün birinde sizlere.

6- Sanatın dönüştürücü bir gücü olduğundan söz edilir hep. Gerek kendi hayatınızda, gerek çevrenizde bu etkiyi gözlemliyor musunuz?

Sanatın dönüştürücü gücü… Her gördüğüm güzel fotoğraflarda ya da gözümle görüp, aklımda çektiğim fotoğraflarda sürekli nakış yapıyorum normal olmasa gerek. İnsanların yaptığım işe olan hayranlıkları beni bazen şaşırtıyor, alışkın olmadığım için belki de. Tanışmak istiyorlar benimle sürekli, tanımak istiyorlar, bunlar beni mutlu ediyor.

7- Malta’daki Türk toplumunun sanata yaklaşımı nasıl? Türkiye’den bir sanatçı olarak nasıl tepkiler alıyorsunuz?

En büyük destekçim eşim. İstediğim yolda yürümem için sürekli desteğiyle, ilgisiyle, fikirleriyle hep yanımdaydı. İyi ki hayatımda… Türklere gelirsek sanırım çok az Türk beni biliyor. Bilenlerin de bana verdikleri sonsuz destek, ilgi ve yorumları harika. Hatta projelerimiz var. Birkaç Türk fotoğrafçı arkadaşımla çektikleri fotoğrafların üzerine işleme yapıp sergilemek istiyoruz. Ve bu konuda bizi destekleyen, yardımını esirgemeyen, elinden geleni yapmaya çalışan Türk arkadaşlarıma tekrardan teşekkür ederim.

8-Çalışırken ve üretirken nelerden besleniyor ve ilham alıyorsunuz?

“Çalışırken nelerden besleniyorum?”a gelirsek, benim içimde geçmişe dair bir özlem var. Günümüzde, teknolojinin ilerlemesi ile her şeyin makineleşmesi, insan ilişkilerinde aradaki bağların sanallaşması engellenemez bir sonuç oldu. Eskiye ve nostaljiye olan özlemi işlerimde göstererek iç huzurumu sağlıyorum. İşlerimi yaparken eski plak müzikleri dinlemek, siyah beyaz Yeşilçam filmlerini izlemek beni besleyen ve ilham veren şeyler. Sanırım insan samimiyetini, sıcaklığını, yardımlaşmayı o eski film ve müziklerde bulacağını düşünen sadece ben değilimdir.

9- Malta Haber takipçilerine neler söylemek, nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?

Uluslararası online sergi yarışmasına katıldım Malta’da. Artz ID’nin başlatmış olduğu, izolasyon ve mesafenin mevcut durumunun anlatılması üzerine olacak resmî sanal sergi için, tüm katılımcılar arasından ilk 10’a seçildim. Ve seçilen posterim Londra’daki emperia.co.uk sanal sergisinde 30 gün boyunca çevrimiçi olarak sergilenecek. Buna ek olarak Christina X Gallery’nin çevrimiçi mağazasında da gösterilecek. Bu benim için büyük bir başarı. Umarım daha büyük işler başarırım.

Teşekkür ederiz.

Sanatçının yaptığı tüm işlerine Instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz