16.9 C
Malta
Salı, Mayıs 7, 2024
spot_img
spot_img

Dorset Kayalıklarında 150 Milyon Yıllık Deniz Canavarının Kafatası Keşfedildi

Dorset’in Jurassic Coast kayalıklarında, 150 milyon yıl öncesine ait olduğuna inanılan bir deniz canavarına ait iki metrelik mükemmel korunmuş bir kafatası bulundu. Pliosaur adı verilen bu vahşi deniz sürüngeninin kafatası, türünün en eksiksiz örneklerinden biri olarak öne çıkıyor.

Paleontolog Steve Etches, keşfedilen fosilin benzersizliğini vurgulayarak, “Başka hiçbir yerde buna benzeyen bir örnek bulunmuyor” dedi. BBC’nin aktardığına göre, kafatası 130 dişe sahip ve çoğu insan kafatasından daha uzun.

Bu pliosaur türü, uzun ve keskin dişleriyle dikkat çekiyor. Öndeki dişler tek bir ısırıkla öldürücü olabilirken, arkadaki dişler hızlı bir ikinci saldırıya hazır olmak için çabucak çıkabilirdi. Bristol Üniversitesi’nden Andre Rowe, “Pliosaur, 10-12 metre uzunluğunda, dört güçlü uzuvuyla okyanusun en büyük yırtıcısıydı” dedi ve onu “su altı T. Rex’i”ne benzetiyor.

Bu keşif, pliosaurların özellikle Kuzey Kutbu’nda daha önce keşfedilenlerden farklı olduğunu gösteren bir kanıt sunuyor. Norveç’te bulunan nadir pliosaur fosilleri, Fransa ve Britanya’da keşfedilenlerden önemli farklılıklar içeriyordu. Bu keşif, pliosaurların evrimi ve dağılımı hakkında yeni bilgiler sunabilir.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz