17.9 C
Malta
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img
spot_img

Sevginin İmgesel hali ve Sevmek Zamanı

Metin Erksan sinemasının en belirleyici özelliklerini içinde barındıran film Sevmek Zamanı Türk sinema tarihinde çok özel bir yere sahiptir. Aynı zamanda yönetmenin Türk sinema tarihine adeta armağan ettiği nadir psikolojik çözümlemeleri ile deneysel – kült, aşk filmlerinden biri olmayı başarmıştır. Görsel olarak da izleyiciyi etkileyen Sevmek Zamanı, 1965 yapımı siyah-beyaz çekilmiş bir filmdir. Başrollerini Müşfik Kenter ve Sema Özcan paylaşmışlardır. Film aşk dediğimiz tarifsiz duygunun yansımasını anlatır. Aşk her zaman iki insan arasında olan mıdır sadece, sorusunu sorduran bir filmdir. Fotoğraftaki bakışa, bir duruşa, âşık olabilir mi insan, sorusunun cevabı aranır. Yağmurlu bir ada günü görüntüsü ile başlar film. Ağaçlar yapraklarını dökmüştür.

Rüzgârlı ve karlı sahnelerin içinde ada görüntüleri vardır. Melankolik ruh halini taşıyan iki insan üzerine kuruludur konusu. Halil bir boyacının çıraklığını yapan genç bir adamdır. Ustası ile birlikte adada bir köşke boya yapmaya giderler. Evde kimse yoktur. Halil boya yaparken duvarda ev sahibi kadının portre fotoğrafını görür. Evi boyarken kadının resmini sürekli seyretmeye başlar. Kadının resmine âşık olmuştur. İşleri bitip köşkten ayrılmış olmalarına rağmen, sürekli eve gidip saatlerce resmi seyretmeye devam eder.

Halil’in bu hali duyulur. Köşkün sahibi Meral, kız arkadaşları ile tesadüfi bir şekilde adadaki evine gelir genç boyacının kendi resmini seyrederken görür. İnsanlardan, boyacı Halil”in onun resmine âşık olduğunu öğrenir. Yaşanan bu durum onu da etkiler. Sürekli Halil’i düşünmeye başlar. Halil’in davranışlarından onun çok özel bir insan olduğunu, ikisi arasında bir aşk doğabileceğine kendini inandırır. Fakat büyük bir yanılgı içindedir. Halil’in duyguları suret-i aşkadır. Halil, Meral’i sevmediğini ve sadece onun resmini sevdiğini, bunun Meral’i ilgilendirmeyen bir şey olduğunu söyler: “Resmin sen değilsin ki, o benim dünyama ait bir şey.”

Sonrasında Meral resmini önce adama hediye eder. Fakat bir türlü adamı aklından çıkaramaz. Reddedilmesine rağmen ısrarla adamın üzerine gider. Adam içinde taşıdığı ve kadının suretine ait kıldığı hayalleri ile daha mutludur. Gerçek dünyada hiçbir şeyin bu kadar saf, temiz kalacağına ve yıpranmadan devam edebileceğine inanmamaktadır. Ama kadının ısrarlı aşkına kayıtsız kalamaz, zamanla iki kişinin dışındaki nedenlerle böyle bir aşkın yürümeyeceğini yaşayarak görür. Fakat yaşananlar yeni bir melodramla devam edecektir.

Film adeta imge ve betimlemelerle yüklü görsel bir seramonidir. Metin Erksan’ın en önemli filmlerinden olan Sevmek Zamanı, sevginin ve aşkın hayattaki yerini anlamak için mutlaka izlenmesi gereken bir film.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz