17.9 C
Malta
Salı, Nisan 23, 2024
spot_img
spot_img

Eski güzel ülkeden bir aşk hikâyesi

Kalbimden ismin geçti

Kimseler duymadı*

90’lı yıllar, naifliğin bir meziyet olarak görülmediği olması gereken bu zaten diye tanımlandığı, Beyoğlu’nun gerçekten gidilecek bir yer olduğu, ülkedeki farklı kültürlerin zeytinyağı gibi suyun üzerine çıkmadığı, farklı kültürlerin de insanların da kaynaşmayı bildiği zamanlar. Kulağa masal gibi gelse de bunlar gerçekti ve çok güzeldi.

Netflix’in en çok izlenen dizilerinden olan Aşk 101, 90’lı yılların imgeleriyle bilenlere derin bir ah çektirecek, bilmeyenlere ise tüh be dedirtecek senaryosuyla izleyiciyi adeta sürüklüyor.

Eda, Kerem, Sinan, Osman

En Kötüler…

Bu dört liseli okulun en kötüsü ama kime göre ve neye göre kötüler, bunu sorgulatan senaryo, izleyicinin iç dünyasındaki ön yargılara da değinmeden geçmiyor.

Sürüden değilsen kötüsün.

Aslında toplumu ilerletmeyen, kültürel gelişmeyi yok eden de bu, insanları ve olayları kalıplara koymak. Birbirinin aynı olmak, iyi olmak değildir. Farklı olmak, kötü olmakla eşdeğer seviyede tutulamayacak bir meziyettir.

Ana teması Aşk olan, Aşk 101’de, aşkın tanımını yapan replik ise âşık olan herkesin doğru bulacağı bir genelleme;

“Biri öbürüne tutulur, daha sonra da bunu anlamaya çalışırlar; var mı bi’ şey?”

Dört kişiden oluşan arkadaş grubu kendilerinden tamamen farklı, başarılı bir öğrenci olan Işık’ı da aralarına alırlar. Okuldan atılmak üzere olan Eda, Kerem, Sinan, Osman okulu bitirmelerine çok az kala eğitim hayatlarını kurtarmak için Işık’tan yardım ister.

Onları kurtaracak olan aşktır.

Aşk, girdiği hangi hayatı kurtarmamıştır ki….

Okulda onları destekleyen tek öğretmen olan Burcu’nun tayini çıkar. Bu durum Eda, Kerem, Sinan ve Osman’ın yani en kötülerin, okulun müdürü olan Bok Nejdet tarafından atılacak olması demektir. Aralarına Işık’ı da alan dört öğrenci, okula yeni gelen basketbol koçu Kemal ve Burcu’nun birbirine âşık olması için uygun koşulları sağlarlar.  Burcu’nun Trabzon’da yaşayan nişanlısının gerçek yüzünü göstermeleri için yaptıkları plân ise senaryonun en hüzünlü kısımlarından biridir. Sinan, hem Kemal hem de Burcu öğretmenin nişanlısının yanında yağmur altında ıslanır ve Tuncay montunu vermez ama Kemal montunu hiç düşünmeden verir. Yağmur altında ıslanan Sinan hastanelik olur ve yalnızdır çünkü annesinin de babasının da farklı aileleri vardır. Sinan’a gizli bir aşkla bağlı olan Işık, ilaç alır ve Sinan’a gider ancak aralarında tartışma yaşanır. Sinan ilaçları poşete koyar ve Işık’a geri verir çünkü sevgisiz büyüyen çocuklar savaşarak sahip oldukları her şeyi kaybetmekten ölesiye korkarlar.

İlerleyen bölümlerde Burcu ve Tuncay ayrılırlar. Kemal ve Burcu yakınlaştığı sırada, hem çocuklar için hem de Burcu ve Kemal için herşey güzel giderken okulda çıkan bir kavga sonucu olaylar dönüşsüz bir yola girer. Dört kişiden oluşan bu grup okuldan atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Okul kurulu, eğer özür dilerlerse okulda kalabileceklerinin kararını verir. Herkesten farklı olan, en kötüler diye tanımlanan Eda, Kerem, Sinan, Osman ve aralarına artık iyice aldıkları Işık özür dilemez ve ailelerinin, diğer öğrencilerin önünde özür dilemeyi reddederler.

Aşk 101 için seçilen şarkılar da izleyiciyi 90’lara götürüyor. Dizinin senaryosuna en uygun şekilde seçilen şarkılardan senaryoya en çok yakışan Burcu ve Kemal’in aynı evde kaldıkları ilk gecenin sabahında radyoda çalan Baba Zula’ya ait olan Bir Sana Bir de Bana , izleyicide âşık olma isteği uyandırıyor.

Aşk 101’den akılda kalan replikler ise hayat dersi niteliğinde ve adeta izleyiciye yol gösteriyor.

“Aşk parayla çözülmüyor işte ne yaparsan olmuyor. Alıyor eline kalbini stres topu gibi oynuyor, sen de öyle bakıyorsun. “

 “Anladım ki bu hayatta özel günler yok. Özel anlar var ve ne zaman olacaklarını sen seçemezsin”

“Zaaflardan anlıyorum. Aşk da zaafların en kötüsü. Kendine saygını yitiriyorsun. O derece.”

“İyilik bir düzene ayak uydurmak demek mi? En doğru, en sıradan olan şey iyi midir? Gerçekten karşınızdakinden beklentiniz bu mu?”

“Her insan bir dünyaymış, ben bunu anladım. Prensipler, kurallar değil; kişi önemliymiş. Bu kişi dışarıdan ne kadar korkunç görünse bile…”

“Farklıysan değiştirmeye çalışırlar, değişme.”

Hayata ve aşka bakış açınızı değiştirecek bir dizi olan Aşk 101 mutlaka izlenmesi gereken bir Netflix yapımı olarak izleyiciyi bekliyor.

*Baba Zula Bir Sana Bir de Bana

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz