15.9 C
Malta
Perşembe, Nisan 18, 2024
spot_img
spot_img

Emmy ödüllü Chernobyl dizisi neden bu kadar sevildi?

2019 yılında en iyi dizi seçilen ve milyonların beğenerek izlediği Chernobyl , yüzyılın en büyük felaketini hem tarihsel süreciyle içinde hem de insanlığa olan etkileriyle ele alan mutlaka izlenmesi gereken bir dizi. 2019 Emmy ödüllerinde “En İyi Mini Dizi” dahil 10 ödül kazanan Chernobyl’i bu kadar başarılı yapan gerçek bir hikâyenin kusursuz şekillde beyaz perdeye aktarılması.

Dizinin yönetmeninden oyuncusuna kadar herkes çok özenli hazırlanmış ama en büyük başarı görüntü yönetmeninin diyebiliriz. Dizinin görselliği izleyicinin ekrana kilitlenmesini sağlıyor. Filmin birçok etkileyici sahnesinden biri ilk bölümde yer alan köprüdeki insanların sanki havai fişek gösterisi izler gibi Chernobyl’deki yangını izledikleri sahne.

İlk bölümün son sahnesinde yer verilen facia anını köprüden izleyen hiç kimse sağ kurtulamamış. Bu yüzden köprüye “Ölüm Köprüsü” deniyor. O dönem Sovyetler Birliği’ne bağlı bu bölgede yaşanan felaketin üzerinden 35 yıl geçti. Kimsenin yaşamadığı bu hayalet kasaba özellikle dizinin çok sevilmesinden sonra turistlerin en çok tercih ettiği yerlerden biri oldu.

Dünyanın en büyük felaketlerinden biri olarak adlanırılan Chernobyl patlaması sadece Ukrayna’yı değil çevredeki birçok ülkeyi etkiledi. Çevredeki birçok ülke gibi Türkiye’nin de etkilendiği kaza ve sonrasında yaşananların konu edildiği Chernobyl dizisi son yılların en popüler dizilerinden biri oldu ve izleyiciler tarafından hakkında birçok araştırma yapıldı. 6 Mayıs 2019’da HBO’nun 5 bölümlük minidizi olarak yayınladığı Chernobyl dizisine tepki
gösteren Rusya aslında dizide yer alan birçok şeyin öyle olmadığını söyleyerek milyonlarca kişiyi etkileyen felaketin sorumlusu olmadığını söylese de dizinin izleyiciye aktardığı herşey somut kanıtlara dayanıyor.

Dizi, patlamadan sonra kurulan Chernobyl Komitesi’nin üyesi Valery Legasov’un (Jared Harris), olaydan iki sene sonra faciada yaşanan olayları ve Sovyetler’in yaşananlara dair verdiği gerçeklikten uzak bilgileri anlattığı bir ses kaydı sahnesiyle başlıyor. Sonrasında, iki sene öncesindeki patlama gecesine dönüyor.

Dizinin başrolünde Mad Men, Fringe ve The Crown gibi dizilerden tanınan Jared Harris yer alıyor. Emily Watson, Stellan Skarsgård ve Paul Ritter de Harris’e eşlik ediyor. Dizide JaredHarris, kazayı inceleyen bir bilim insanını; Stellan Skarsgård, bir bürokratı; Emily Watson ise kazayı araştırmak isteyen bir nükleer fizikçiyi canlandırıyor.

Özellikle dizi gösterime girdikten sonra bölgeye giden turist sayısında ciddi anlamda artı olduğunu belirten yetkililer tur şirketlerinin gezi sırasında zorluk çekmemesi için 2020 yılında bölgeye elektrik vermeye başladı ayrıca ulaşım yolunun da kullanılır hale getirilmesiyle günümüzde en çok tercih edilen tarihi turların başında geliyor.

Chernobyl dizisi IMDB puanına göre Game of Thrones ve Breaking Bad gibi efsane dizileri
geride bırakan bu dizi mutlaka izlenmesi gereken bir yapım olarak dizi tarihinde yerini aldı.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz