15.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Rock’N Roll Never Dies

Sono fuori di testa, ma diverso da loro

E tu sei fuori di testa, ma diversa da loro

Siamo fuori di testa, ma diversi da loro

Siamo fuori di testa, ma diversi da loro*

 

*Aklımı kaybettim ama onlar gibi değilim

Ve sen de aklını kaybettin ama onlar gibi değilsin

Biz aklımızı kaybettik ama onlar gibi değiliz

Biz aklımızı kaybettik ama onlar gibi değiliz

23 Mayıs gecesi Hollanda’da düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasında müzik tarihinde belki de bir ilk gerçekleşti. Dünyanın en önemli müzik yarışmasında birincilik Rock’n Roll tarzında bir şarkıya verildi. O geceye kadar birçok izleyicinin tanımadığı dört müzisyenden oluşan bir grup olan Måneskin, halk diliyle yazmak gerekirse başta gençler olmak üzere dünyayı salladı geçti.

Grubun solisti Damiano David yarışmayı kazandıktan sonra “Rock’n Roll never dies” yani “Rock’n Roll asla ölmez” sözleriyle geceye damgasını vurdu.  Profesyonel  jürinin oylarına göre İtalya dördüncü sıradaydı ancak halkın oyları bütün sıralamayı değitiştirdi. Måneskin, farklı olanın her zaman kazanacağı gerçeğini dünyaya gösterdi.

Måneskin’in ne anlama geldiğini eminim birçok Eurovision izleyicisi merak etmiştir. Måneskin, Danca bir kelime ve ay ışığı anlamına geliyor. Grubun bas gitaristi Victoria De Angelis’in Danimarka kökenli olması grubun isminin neden Danca olduğunu da ortaya koyuyor.

Roma Sokaklarından Eurovision’a

Sokak müziği yaparak tanınan grup, Damiano David, Victoria De Angelis, Thomas Raggi ve Ethan Torchio’dan oluşuyor.

2015 yılından beri bir arada olan grup arasındaki uyum sahnede de belli oluyor. İtalya’nın en önemli şarkı yarışması olan San Remo Müzik yarışmasında da bu yıl birinci olan Måneskin, genelde ingilizce şarkıların birinci olduğu yarışmanın bu klişesini de yıkmış oldu. İtalyanca olan şarkının adı “Zitti e buoni”, sessiz ve uslu anlamına geliyor. Måneskin, “Zitti e buoni” şarkısının özgürleşme düşüncesi üzerine kurulu olduğunu ifade ediyor.

Peki, İtalya’ya 31 yıl sonra Eurovision birinciliği getiren Rock’n Roll nasıl ortaya çıktı?

1950’lerin başında ortaya çıkan Rock müziğin temelinde Blues felsefesi vardır. Blues’u icad eden siyahlar, beyazlardan gördüğü zulüm karşısında sitemlerini belirtmişlerdir. Bu yüzden Rock’n Roll bir başkaldırı müziğidir. Hayatı ciddiye almamak, özgürlük, yasakların çekiciliği demektir.

Rock’n Roll sadece bir müzik türü değil, bir yaşam tarzıdır.

Rock’n Roll müziğin ortaya çıktığı 1950’lerin Rock sanatçıları Sam Phillips, Jackie Brenston, Bill Haley, Elvis Presley, Chuck Berry, Bo Diddley, Fats Domino, Little Richard, Jerry Lee Lewis gibi önemli isimlerdir.

Rock’n Roll gelişen şartlar ve dünyanın içinde bulunduğu siyasi karışıklıklar nedeniyle 1970’lerde daha çok tanınan ve sevilen bir müzik türü olmuştur. O dönemde sevilen Rock’n Roll gruplarına The Rolling Stones, The Animals, Pink Floyd, The Pretty Things, Queen, Deep Purple, Led Zeppelin, Bob Dylan, The Doors, The Byrds, Steve Harly ,The Beatles örnek verilebilir.

Gelelim yarışma sonrası olanlara…

“Meyve veren ağacı taşlarlar” atasözünün ne kadar doğru olduğunu ortaya koyan bir tatsızlık ise yarışma sonrası dünya basınında yer aldı. Eurovision finali sırasında oylama sonuçları beklenirken ekranlara yansıyan bir görüntü üzerine ortaya atılan uyuşturucu iddiası eğer gerçek olsaydı İtalya diskalifiye edilecekti. Yarışmada ikinci olan Fransa puanlarla alamadığı birinciliğin sahibi olacaktı.

Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, Eurovison şarkı yarışmasının galibi olan İtalyan sanatçı hakkındaki kokain iddialarının “tam şeffaflık” içinde araştırılmasını istedi. İddiaların doğrulanması halinde, Måneskin adlı İtalyan grubun diskalifiye edilmesini istedi.

Dünya basını bu haberle çalkalanırken ve Fransa gelecek haberin sonucuna göre sahip olacağı birinciliğin hayalini kurarken tam anlamıyla eli böğründe kaldı çünkü Eurovision yayıncı kuruluşu EBU tarafından yapılan açıklamada, solist Damiano David’in gönüllü olarak yaptırdığı test sonucunun negatif çıktığı açıklandı.

23 Mayıs gecesi Eurovision’u hak eden kazandı.

Günümüzde hala varlığını sürdürse de eski gözalıcığı kalmadığı düşünülen bir müzik türü olduğu düşünülen Rock’n Roll Måneskin sayesinde yeniden altın yıllarına döneceğinin ilk işaretlerini vermiş oldu.

                Congratulazioni Måneskin*       

                *Tebrikler Måneskin

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz