16.9 C
Malta
Cuma, Nisan 19, 2024
spot_img
spot_img

Denizaltı krizi sonrası Fransa ve ABD arasında ilk görüşme gerçekleşti

06 Ekim 2021

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile arasını açan “denizaltı krizi”nin ardından ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştü. Blinken, anlaşmazlıkta ABD’nin sorumluluğunu kabul etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, başkent Paris’te bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü. Elysee Sarayından yapılan açıklamada, ikilinin baş başa ve uzun bir görüşme yaptığı belirtildi.

Avustralya’nın Fransa ile imzaladığı denizaltı anlaşmasını iptal ederek ABD ve İngiltere ile ortaklık kurmasıyla yaşanan krizin ardından ilk defa iki ülkenin üst düzey isimleri yüz yüze temas gerçekleştirmiş oldu.

Görüşme güveni tesis etmeye katkada bulunacak

Açıklamada ayrıca Macron ve Blinken arasındaki görüşmenin Fransa ile ABD arasındaki güveni tesis etmeye katkıda bulunacağı kaydedildi.

Avrupa Birliği (AB) ve Avustralya arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri, ABD, İngiltere ve Avustralya arasında AUKUS özel güvenlik anlaşmasının imzalanmasının ardından ertelenmişti.

“Fransa ile daha iyi iletişim kurabilirdik ve kurmalıydık”

Macron ile görüşmesinden sonra bir Fransız televizyona konuşan Blinken, anlaşmazlıkta ABD’nin sorumluluk payını kabul ederek, “Daha iyi iletişim kurabilirdik ve kurmalıydık” dedi.

Macron ve ABD Başkanı Joe Biden, 22 Eylül’de yaptıkları telefon görüşmesinde, “denizaltı krizinin” ardından güveni garanti eden şartları oluşturmak ve ortak hedeflere ulaşmak için somut önlemler önermeyi amaçlayan derin istişare sürecini başlatmaya karar vermişti.

Euronews

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz