21.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

Bulgaristan ve Romanya Schengen’e Dahil Oldu

13 yıllık bekleyişin ardından Bulgaristan ve Romanya, 31 Mart 2024 tarihi itibarıyla Avrupa Birliği’nin vizesiz seyahat bölgesi Schengen’e dahil edildi. Bu gelişmeyle birlikte, iki ülke arasındaki hava ve deniz sınırı kontrolleri kaldırıldı.

Avusturya’nın Vetosu Kara Sınırlarını Etkiledi:

Avusturya’nın mülteci akını endişesiyle kararı veto etmesi sonucu, Bulgaristan ve Romanya ile kara sınırlarındaki kontroller ise devam edecek.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen:

“Hava ve deniz sınır kontrollerinin kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyorum. Her iki ülke halkı için de büyük bir başarı, aynı zamanda Avrupa genelinde milyonlarca AB vatandaşının da yararına olacak. Schengen bölgesi daha da güçlü olacak.”

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola:

“Romanya, Bulgaristan, Schengen Bölgesine hoş geldiniz. Bugün Romanya ve Bulgaristan halkları ve tüm Avrupalılar için tarihi bir gün.”

Sahte Belge Kontrolleri:

Romanya hükümeti, Schengen kurallarının Bükreş’in en büyük havalimanı Otopeni’nin de aralarında bulunduğu 4 liman ve 17 havalimanında geçerli olacağını duyurdu. Yolculara yardımcı olmak için sınır polisi sayısının arttırılacağı ve sahte belgeleri tespit edebilmek için rastgele kontrollerin yapılacağı kaydedildi.

Schengen Bölgesi 29 Ülkeye Çıktı:

Bulgaristan ve Romanya’nın katılımıyla, 25 AB üyesi ülkenin yanı sıra İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn’dan oluşan Schengen bölgesindeki üye sayısı 29’a yükseldi.

Hırvatistan’ın Durumu:

Hırvatistan, 2013 yılında AB üyesi olsa da 2007 yılında AB üyesi olan Bulgaristan ve Romanya’dan önce Schengen bölgesine katılarak, 2023 yılının Ocak ayında Schengen’in 27. üyesi olmuştu.

Kaynak: iz gazete

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz