11.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 20, 2024
spot_img
spot_img

Bu hafta neler oldu?

Malta Haber olarak haftanın en önemli gelişmelerini Bu Hafta Neler Oldu? bülteninde sizler için derledik.

Hollanda Temsilciler Meclisi, “hükümetin 1915’te Anadolu’da meydana gelen olayları ‘Ermeni Soykırımı’ olarak tanımasını isteyen” öneriyi kabul etti.

Kısa bir süre önce 7 TL’nin de altını gören ABD Doları, 26 şubat tarihinde 7.47 seviyesine kadar yükseldi. Reuters haber ajansının bir analizinde TL’de görülen düşüş, Türk hükümetinin Berat Albayrak dönemine ait ekonomi politikalarını savunmaya başlamasına ve Albayrak’ın kabineye geri dönebileceğine ilişkin söylentilere bağlandı.

Malta’da Barların ve kulüplerin mart ayı sonuna kadar kapalı kalacaklarının açıklanmasının ardından ekonomik yardımların da mart sonuna kadar devam edeceği açıklandı.

Almanya’nın Frankfurt kentinde koronavirüs salgınını gerekçe göstererek havaalanında çalışan 230 kişinin işine son verilirken, işten çıkarılan işçiler açlık grevine başladı. İşten çıkarılan işçilerin çok büyük bir çoğunluğu ise Türk.

Malta’da dil eğitimi almak isteyip öğrenci vizesi ile ilgili hangi yolu izlemeniz gerektiğini öğrenmek isterseniz, bu yazımızı size yol göstermesi için hazırladık. Önce dil okulunu ayarlamanız gerekiyor. Detaylar yazımızda.

Türkiye’nin Berlin Başkonsolosluğu, vefat eden ve kimsesi olmayan Arife Karadağ’ın cenazesinin yakılmasını engelledi.

33 yaşındaki Brezilyalı futbolcu Carlos Vilmar Da Silva Rodrigues, sahte PCR testi ile Malta’dan ayrılmaya çalışırken havaalanında yakalandı.

Malta’da çalışan ve çalışmak isteyen herkes için hazırladığımız “Malta Çalışma Rehberi”nin bu haftaki konusu; Mahkeme, jüri ve ölümizinleri. Elif Ören, Malta Haber okuyucuları için konuyu tüm detayları ile ele aldı. Keyifli okumalar.

Jean Seberg…Zarif ve bir o kadar da asi, bazen kendine bile muhalif özgün bir ruh… Didem Görkay, Fransız sinemasının ikonlarından biri olan Jean Seberg’ü ve kendi içerisindeki zıtlıklarıyla geçen hayatını Malta Haber okuyucuları için yazdı. Keyifli okumalar.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 Avrupa ülkesinin 2015 Paris İklim Anlaşması’nın gereksinimleri doğrultusunda sera gazı emisyonlarını azalttıklarını kanıtlamaları gerektiğini bildirdi. Portekizli 6 iklim aktivisti gencin açtığı dava görülmeye başladı.

AB, onayladığı aşılar için “Dijital Aşı Pasaportu” hazırlıyor. Peki Türkiye “AB Dijital Aşı Platformu”na nasıl girecek? İşte 10 maddede cevabı…

İstatistikçi Vincent Marmara Malta Independent’a yaptığı açıklamada, bu hafta Malta’nın koronavirüs bulaşma oranının (üreme oranı/faktörü veya r faktörü değeri) 1,21’e yükseldiğini söyledi. Geçen hafta bulaşma oranı 0,9 olarak açıklanmıştı.

İsrail koronavirüs aşısının her iki dozunu da alan kişiler için “yeşil pasaport” uygulamasını hayata geçirdi. Bu uygulamaya göre aşının iki dozunu da alan kişiler bir tür dijital pasaportlarını göstererek konser, tiyatro, sinema ve kafe gibi toplu alanlara girebiliyor. Yurt dışı seyahatleri yapmasına izin veriliyor.

Türkiye 2011’de OEÇD ülkeleri ile yaptığı vergi bildirimi anlaşmasına istinaden bildirmesi gereken vergileri henüz bildirmedi ve sistemin alt yapısını da oluşturmadığı için kara listeye girebileceği süreç başladı. Eylül ayına kadar altyapı oluşturup girişlerin yapılması için AB tarafından Türkiye’ye ek süre verildi.

Türkiye’de yaşam şartlarının kötüleşmesi Almanya’dan Türkiye’ye dönen vatandaşları yeniden Almanya’ya dönmeye zorluyor. Türkiye’ye yerleşen 250 bin Türk’ten 90 bininin Almanya’ya geri döndüğü bildirildi.

THY’nin pandemi döneminde durdurduğu sıcak yemek servisinin yeniden başlayacağı öğrenildi. AirportHaber’de yer alan habere göre; ER uçuşlarında (8 saati aşan uçuşlar oluyor) sıcak yemek ikramı 1 Mart (bugün) itibariyle yeniden başlatılıyor.

Times of Malta’nın haberine göre Malta sağlık otoriteleri, ekim ayından bu yana yoğun bakım hasta sayısını Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne (ECDC) bildirmiyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, koronavirüs yasakları nedeniyle Portekiz’de mahsur kalan Türk vatandaşlarını nefes kesen bir operasyonla ülkeye getirdi.

Malta Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu “111″ COVID-19 Yardım Hattı teknik sorunlar sebebiyle ulaşılamaz hale geldi. Lovin Malta’daki habere göre ayrıca “145” numaralı COVID-19 Aşı Yardım Hattı’na da ulaşılamadığı yazıyor.

Alınan koronavirüs tedbirlerine ısrarla uymak istemeyenleri yüksek para cezaları bekliyor. Alman Lufthansa uçağı ile Moskova’dan Frankfurt’a uçan bir Rus yolcu, kabin ekibinin uyarısına rağmen maske takmak istemeyince 570 € para cezası kesildi.

T.C. Valetta Büyükelçiliği, sabit telefon hatlarında sorunun devam etmesi sebebiyle konsolosluk işlemleri için kendileri ile acil telefonu ve mail ile iletişime geçilmesi yönünde bildiri yayınladı.

İspanya’nın Galiçya bölgesinde koronavirüs aşısı olmayı reddedenlere bin ile 60 bin € arasında para cezası kesilmesi planlanıyor.

1 Mart Türkiye-Afganistan Dostluk Günü’nün 100. yılı kutlu olsun.

Sizin evde de bir Seyyah var mı? Millî Eğitim Bakanlığı ‘nın yurt dışındaki çocuklarımıza Türkçeyi ve kültürümüzü eğlendirerek öğretmeye yönelik geliştirdiği Seyyah oyununu cep telefonunuza yüklemek için

IOShttp://meb.ai/D3m2m

Androidhttp://meb.ai/TZHmB

Tanınmış bir dalgıç olan Raniero Borg, St. Paul Körfezi’nde hepsi ölü halde ve oltalara takılmış üç küçük köpek balığı bulduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu akşam video konferans yoluyla görüşme gerçekleştirecek.

Sahte Covid-19 test sonucu sertifikası ibraz eden 1’i Fransız, 2’si Moskovalı çift olan 3 havayolu yolcusu yakalandı ve her bir yolcu 800€ para cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü kabine toplantısı ardından yaptığı açıklamalarda Avrupa’da yükselen İslamofobi’yi ve Türk vatandaşlarına karşı yapılan ırkçı saldırıları da ele aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün kabine toplantısında açıkladığı “İnsan Hakları Eylem Planı”nın detaylarında yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı korumaya ve İslamofobi ile ırkçılığa karşı tedbirlerle ilgili birçok madde içermektedir.

Çocukların uzaktan eğitimde daha fazla kaynağa ulaşabilmeleri ve daha fazla deneme sınavı, örnek anlatımlarla öğrenimlerini pekiştirebilmeleri için online eğitim veren siteleri sizler için hazırladık.

Corendon Airlines çocuklu ailelere özel tüm uçuşlarında indirim kampanyası başlattı. Kampanyaya göre biletlerini 15 Mart’a kadar alan en az 1 çocuk yolcunun bilet fiyatı üzerinden yüzde 25 indirim yapılacak.

ABD Ticaret Bakanlığı, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 18 ülkeye alüminyum alaşım levha ithalatına damping veya sübvansiyon uygulandığı gerekçesiyle ek gümrük vergisi getirdi.

Malta Halk Sağlığı Tıbbı Derneği (MAPHM) COVID-19’un mevcut yüksek bulaşma oranının azaltılması için daha katı önlemler alınması gerektiği yönünde çağrı yaptı.

Sağlık yetkililerinin 233 yeni enfeksiyon tespit edildiğini duyurmasıyla Çarşamba günü aktif COVID-19 vakalarının sayısı 3 bine ulaştı.

T.C. Vallette Büyükelçiliği’nin yaptığı duyuruya, Türkiye’ye seyahatlerde istenilen PCR testi zorunluluğu 14 Nisan 2021 tarihine kadar uzatıldı. Negatif sonuçlu PCR testini ibraz etmeyen yolcuların seyahat etmesine izin verilmeyecek.

Türkiye – Malta arası Türk Hava Yolları’nın (THY) uçuş planı güncellendi. Pazartesi, salı, perşembe, cumartesi ve pazar günleri yapılacak olan güncel uçuş planı 28 Mart 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Robert Abela, COVID-19 vakalarındaki artışa mücadele etmek için Malta’da yakın zamanda bir kapanma ihtimalinin olmadığını söyledi ve bunu “acımasız bir önlem” olarak nitelendirdi.

Sağlık Bakanı Chris Fearne, Milliyetçi Parti’den (NP) bir milletvekilinin COVID-19 aşı sırasında öne geçmek için kendisine mesaj attığını açıklamasıyla mecliste olaylar çıktı.

Mater Dei Hastanesinde 32 yaşındaki bir bakıcı, 20 yaşındaki bir hastaya cinsel tacizde bulunmakla suçlandı.

İstanbul Havalimanı’nda yabancı kişilerin vize ihlal cezalarını ödemeleri sırasında dolar ve avrolarını düşük kurdan bozan ve yine el çabukluğuyla paraları çaldıkları tespit edilen 7 memura yönelik eş zamanlı operasyon düzenlendi. 7 şüpheli gözaltına alınırken, yapılan aramalarda da 109 bin 713 dolar, 10 bin 570 avro, 50 sterlin ve 40 bin lira ele geçirildi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) ilk defa 2020 yılında düzenlediği Türk Diasporası Medya Ödülleri Programı’nın kazananları belli oldu. Kısa film, senaryo, dosya haber, yeni medya ve fotoğraf kategorilerinden oluşan yarışmalarda dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Türk vatandaşlarımız yaptıkları işler ile derece girmeye çalıştı.

Başbakan Robert Abela alınan yeni koronavirüs kısıtlamalarını açıkladı. Yeni kısıtlamalarla birlikte 4 kişiden fazla ev toplantıları/buluşmaları yapılamayacak. 11 Nisan 2021 tarihine kadar geçerli olan yeni önlemlerde, yemek hizmeti veren kuruluşlar sadece paket servis yapacak.

T.C. Vallette Büyükelçiliği’nin yaptığı duyuruya, Türkiye’ye seyahatlerde istenilen PCR testi zorunluluğu 14 Nisan 2021 tarihine kadar uzatıldı. Negatif sonuçlu PCR testini ibraz etmeyen yolcuların seyahat etmesine izin verilmeyecek.

Bugün Başbakan Robert Abela, Sağlık Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Chris Fearne ve Halk Sağlığı Müfettişi Charmaine Gauci’nin yeni koronavirüs kısıtlamaları hakkında açıklama yaparken bir gazeteci tarafından istifa edip etmeyeceğine yönelik sorulan soru Başbakanı kızdırdı.

SON DAKİKA-Bitlis Tatvan’da meydana gelen askeri helikopter kaza kırımında, 9 askerimiz şehit oldu, 4 asker yaralandı. Kara Kuvvetlerine ait helikopterin neden düştüğü ise henüz açıklanmadı.

SON DAKİKA – GÜNCELLEME

Bitlis Tatvan yakınlarında düşen askeri helikopter kazasında şehit olan asker sayısı 10’a yükseldi. Daha önce yaralı olarak tedavisi başlayan 4 askerden biri yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Şehit olan askerlerden birinin Elazığ 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş olduğu bilgisi geldi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketi Burulaş’ın BBBUS Otobüs seferleri, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ardından İstanbul Havalimanı’na da direkt seferlere başladı.

Malta Turizm Otoritesi (MTA) tarafından şubat ayında yapılan denetimlerde 42 restoranın koronavirüs kurallarını ihlal ettiği belirlendi. Kural ihlali yapan restoranlardan 3 tanesi kapatıldı.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, sivil toplum örgütlerinin hızlı aşılama çağrılarına rağmen geçen yıl en az 17 bin sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Almanya, 2000’de çıkardığı yasayı öne sürerek, 2000 öncesi çifte vatandaşlığını almış olan Türklerin de pasaportlarına el koymaya başladı. 2000’de çıkan yasaya göre, Alman vatandaşlığı olan birisi Almanya’dan izin almadan ikinci bir vatandaşlık alırsa, Alman vatandaşlığı iptal ediliyor.

05 Mart 2021 itibari ile dövizde durum: EUR/TL 8.9925, USD/TL 7.5277, EUR/USD 1.1937.
Malta’daki son gelişmelerden anında haberdar olmak için Telegram kanalımıza abone olabilirsiniz. https://t.me/maltahaber
Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz