12.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

Bu hafta neler oldu?

19 Mart 2021/Malta

Malta Haber olarak haftanın en önemli gelişmelerini Bu Hafta Neler Oldu? bülteninde sizler için derledik.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu üyesi Ylva Johansson, Covid-19’a karşı alınan seyahat tedbirlerinin gevşetilmesinde kullanılacak aşı sertifikasında sadece AB’nin onay verdiği aşıların geçerli olacağını söyledi.

ABD’de Minneapolis kent yönetimi, gözaltına alınırken polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd’un ailesine 27 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Malta ile Sicilya arasında Gollcher Company Limited tarafından yeni bir feribot seferi başlatılıyor. Şirket, Valletta ve Palermo arasında haftada 3 sefer gerçekleştirecek.

Lovin Malta’da yer alan habere göre, 4 Mart günü sabah saat 9 sıralarında Ta’ Qali Parkı’nda bir kadın ve çocuğuna rottweiler cinsi köpek saldırdı ve ciddi şekilde yaralanmalarına sebep oldu.

Yurt dışında yaşayan Türklerin pasaportsuz kalması ile konsolosluklarda oluşan uzun kuyruk sorununa çözüm için adımlar atılıyor. Cumartesi çalışma kararının ardından ek personel ve bitimden 4 hafta önceye pasaport sözü verildi.

Yeni Zelanda’da iki yıl önce düzenlenen cami saldırılarının yıl dönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi. Başbakan Ardern, “Bu ülkenin Müslüman toplumu destekleme görevi var” açıklamasını yaptı.

“İsyan etmenin faydası yok, kaderin böyle. Yol belli, eğ başını usul usul yürü şimdi(…)” Türk sinemasının başarılı yönetmeni Zeki Demirkubuz’un 2006 yılında çektiği “Kader” filmini Malta Haber okuyucuları için Didem Görkay yorumladı. Keyifli okumalar.

15 Mart 2021 (yarın) tarihinden itibaren yurt dışından Türkiye’ye girişlerde “Türkiye Giriş Formu”nun doldurulması gerekiyor. Bu forma register.health.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans AB‘nin aşı stratejisinin başarısız olduğunu söyleyerek, “Hem Brüksel hem de diğer üye ülkelerde hatalar yapıldığı doğrudur” dedi.

Dijital para birimi Bitcoin, rekor kıran çıkışını sürdürerek, ilk kez 60 bin doların üzerine çıktı.

Hollanda’nın, Oxford Üniversitesi ile ilaç firması AstraZeneca’nın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının kullanımını geçici olarak durdurduğu bildirildi.

Avrupa ülkelerinde saatler 27 Mart Cumartesi gününü 28 Mart Pazar gününe bağlayan gece 02.00’de bir saat ileri alınacak.

Türk Hava Yolları (THY) ve onun alt markası AnadoluJet, Gürcistan-Batum ve İran-Urumiye’ye sefer başlattı.

Kadının istihdamdaki ve yaşamdaki yerini, her türlü engele rağmen mücadeleye devam etmesini rakamlarla sizlere anlatmaya çalıştık.

Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) Başkanı Erkan Uçar, “2020’de diş tedavileri için Türkiye’yi tercih eden yabancıların sayısı 100 bini buldu.” açıklamasını yaptı.

Fransız Bölgesel Sağlık Müdürlüğü, 8 kişide çıkan Sars-Cov-2 mutasyonunun PCR testlerde tespit edilemediğini açıkladı.

Malta’yı bu sene Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil edecek şarkı dün yayınlandı. Malta adına yarışmaya katılacak olan 18 yaşındaki Destiny Chukunyere’nin “Je Me Casse” isimli şarkısı 17 saatte 300 bine yakın izlendi.

Geçtiğimiz hafta Malta’da bin 701 kişiye koronavirüs önlem ve kısıtlamalarını ihlal ettikleri için para cezası kesildi. Cezaların çok büyük bir kısmı maskesini takmayan kişilere verildi.

Türkiye, Doğu Akdeniz’de planlanan elektrik bağlantısı projesinin güzergahının Türkiye’nin kıta sahanlığından geçmesine tepki göstererek, İsrail ve Yunanistan ile projeyi destekleyen AB’ye nota verdi.

Malta’da okulların kapanmasından dolayı iş konusunda sıkıntı çeken 16 yaş ve altı çocuğu olan ailelere finansal yardım yapılacağı açıklandı.

Malta’da aşı olacak kişiler için detayların yer aldığı postalar, yıllar önce Malta’dan ayrılmış kişilerin adıyla, eskiden oturdukları adreslerine gönderiliyor. Times of Malta’ya konuşan birkaç vatandaş, evlerinin önceki sahipleri adına koronavirüs aşı postası geldiğini belirtti.

Konsolosluk duyurusu: Malta’da artan vaka sayıları çerçevesinde Büyükelçilik Konsolosluk Şubesi 11 Nisan 2021 tarihine kadar sadece acil işlemler için randevuyla hizmet verecektir.

“Çanakkale Destanı”nı yazdıran o büyük azim ve kararlılığı kuşaktan kuşağa aktarmak üzere şehitlerimiz anısına “Hatıra Künyesi” uygulaması başlatıldı.

Dünya hava kalitesi endeksine göre Bangladeş, Pakistan ve Hindistan 2020’de de havası en kirli ülkeler oldu. Türkiye’den 3 il Avrupa’nın en kirli şehirleri listesine girdi. Avrupa’nın en kirli şehirleri listesinde, Çorum 7’inci, Erzurum 10’uncu ve Düzce 11’inci olarak rapor edildi.

Pegasus havayolları yurtdışına indirim kampanyası başlattı. Kampanyaya göre biletlerini 19 Mart’a kadar havayolundan alanlar 15 Nisan 2021 ile 15 Haziran 2021 tarihleri arasında yurt dışındaki noktalara yüzde 40 indirimle uçabilirler.

Avrupa Birliği İstihdam ve Sosyal İşler Komitesi (European Commission – Employment, Social Affairs & Inclusion) resmi Facebook sayfasından yaptığı paylaşımda, Birlik nüfusunun yüzde 20’den fazlasının 65 yaş ve üzeri olduğunu açıkladı.

AB, Malta ve Yunanistan gibi ekonomik sıkıntıları olan ülkelere destek olmak amacıyla turizmi kolaylaştıracak bir aşı kartı uygulaması önerdi. AB’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu’nun önerisi, yolcunun aşı olduğunu kanıtlamak için havalimanlarında ve sınır geçişlerinde gösterilecek dijital bir sertifika oluşturmak.

Birçok ülke AstraZeneca tarafından sunulan koronavirüs aşısının kullanımını askıya almaya başladı. Aşıdan kaynaklandığı düşünülen ölümlerin artması ülkeleri bu kararı almaya itiyor.

Mater Dei Enfeksiyon Kontrol Departmanı Başkanı olan klinik mikrobiyolog Michael Borg, AstraZeneca aşısı hakkındaki iddialar ile ilgili korkuları yatıştırdı.

Identity Malta Ajansı’nın Marsa’ya taşınıyor olması sebebiyle çalışma şartları ile ilgili değişiklileri duyurdular.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da dünkü konuşmasında “Tersine beyin göçünü destekliyoruz. Yerli veya yabancı bilim insanlarını araştırmalarına Türkiye’de devam etmeye, ülkemizin sunduğu fırsatlardan istifade etmeye davet ediyorum” diyerek bilim insanlarına çağrıda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “En zor şartlarda bile düşmanlarını mağlup eden Türk milleti, birliğini muhafaza için aynı idrakle gerekirse canını feda etmeye hazırdır” ifadelerini kullandı.

Halk Sağlığı Müfettişi Charmaine Gauci, ev içi toplanmalarda izin verilen 4 hane sayısının 2’ye indirildiğini onayladı. Buna göre Malta’da aynı ev içinde en fazla 2 haneden olmak kaydıyla insanlar toplanabilecek.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. yılı kutlu olsun. Başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle ve saygıyla anıyoruz.

Hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği sona erdi. Bu karardan hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı.

Halk Sağlığı Müfettişi Charmaine Gauci, haftalık olarak verdiği brifing sırasında Malta’da 3 kişide koronavirüsün Güney Afrika varyantının tespit edildiğini açıkladı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) düzenlediği Çocuk Akademisi yeni dönem kayıtları 21 Mart’ta başlıyor. Çocuk Akademisi yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın 4-14+ yaş arası çocuklarına sanat, bilim ve astronominin farklı alanlarından birçok eğitim vermeyi amaçlıyor.

Malta salgında birinci yılı geride bırakırken, sadece vaka sayıları değil, salgınla mücadele için ayrılan kaynaklar da alarm veriyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre, Malta’nın yoğun bakım kabul oranı bir yıl öncesine kıyasla en yüksek seviyede.

Avrupa İlaç Ajansı tarafından yapılan bir incelemenin sonucunda, AstraZeneca aşısının “güvenli ve etkili” olduğunu belirlendi. Avrupa Birliği ilaç düzenleme kurumunun araştırması, iki Avusturyalı hastanın aşıyı olduktan sonra kan pıhtıları geliştirmesinin ardından geldi.

Malta ‘da bugün tespit edilen 179 yeni vakanın son 19 gündeki en düşük günlük vaka sayısı olması dikkat çekti. 2 hafta önce günlük vaka sayıları ortalama 300’de seyrederken, geçtiğimiz hafta bu sayı 249’a düştü.

05 Mart 2021 itibari ile dövizde durum: EUR/TL 8.6918, USD/TL 7.2884, EUR/USD 1.1935.

Malta’daki son gelişmelerden anında haberdar olmak için Telegram kanalımıza abone olabilirsiniz. https://t.me/maltahaber

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz