30.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 18, 2024
spot_img
spot_img

Malta Enfeksiyon Kontrol Uzmanı: AstraZeneca aşısı hakkındaki korkuların bilimsel dayanağı yok

17 Mart 2021/Asena Bilgiç/Malta

Mater Dei Enfeksiyon Kontrol Departmanı Başkanı olan klinik mikrobiyolog Michael Borg, AstraZeneca aşısı hakkındaki iddialar ile ilgili korkuları yatıştırdı.

Dün gece ONE TV’ye röportaj veren Borg, yaklaşık 5 milyon kişinin aşılanmasının ardından Avrupa’da yaklaşık 30 tromboembolik olay rapor edildiğini kaydetti. Her yıl yaklaşık bin kişiden biri tromboz geçirdiğinden, şu ana kadar Avrupa’da aşı olan 5 milyon kişiden yaklaşık 100’ünün aşıdan bağımsız olarak bu hastalığa yakalanacağı tahmin edilebilir.
Borg, “İki olayın [tromboz ve aşı] ilişkili olduğuna dair hiçbir kanıt yok. Aynı zamanda gerçekleşiyor olmaları, aşının tromboza neden olduğu anlamına gelmez. Arabanızı yıkıyorsanız ve bir güvercin uçup üstüne pisliklerini bırakırsa, bu, güvercinin arabanızı yıkamanızı beklediği anlamına gelmez. Bu bir tesadüftür.” ifadelerine yer verdi.

Almanya, İtalya, İspanya, Fransa ve İrlanda dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, son günlerde AstraZeneca aşısını Avrupa İlaç Ajansı tarafından yapılan bir değerlendirme gelene kadar askıya aldı. Bununla birlikte, Malta dahil olmak üzere diğer ülkeler, aşıyı uygulamaya devam etti. Borg, EMA, WHO ve Uluslararası Tromboz ve Hemostaz Derneği’nin tüm ülkelerin AstraZeneca aşısını kullanmaya devam etmesi gerektiğini söylediğini belirtti.

Borg sözlerine, “Bilimi takip ediyoruz. Diğer ülkelerin yaptıklarına gelince, yorum yapmasam iyi olur.” diye devam etti.
Aşının bilimsel olmayan kanıtlara dayanılarak askıya alınmasının nihayetinde binlerce insanın aşı olma şansını kaybetmesine neden olacağı konusunda uyardı.
“Ne yazık ki, aşılanan insanlarda trombozun sebep olduğu ölümlere değil, COVID-19 ile enfekte olmanın sebep olduğu ölümlere tanık oluyoruz. Korkmayın, aşı olun, çünkü özellikle şu anda aşıladığımız grubun bir parçasıysanız [60-70 yaşındakiler] aşı hayatınızı kurtarabilir.”

 

Kaynak: Lovin Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz