16.9 C
Malta
Pazar, Nisan 28, 2024
spot_img
spot_img

Avrupa Seyahatlerinde Vizeden Muaf Gezginler İçin Yeni Dönem: ETIAS

2024’ten itibaren Avrupa’ya seyahat etmek isteyen vizeden muaf gezginler için yeni bir seyahat izni gerekecek.

Bu izne “Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi” (ETIAS) deniyor. ETIAS, Schengen Bölgesi’ndeki herhangi bir üyeye turizm veya iş amacıyla 90 güne kadar seyahat etmek isteyen kişilere kısa süreli bir vize imkanı sunacak.

Brexit sonrası değişikliklerin bir sonucu olarak, önümüzdeki yıllarda Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz gibi Avrupa ülkelerini ziyaret etmek isteyen bireylerin ETIAS adı verilen yeni seyahat iznini almaları gerekecek. Bu uygulama, Avrupa seyahatiyle ilgili belirsizlikleri ele almaya yönelik bir adımdır.

ETIAS, AB sınırlarında güvenliği artırmak amacıyla hayata geçirilmektedir. Her başvuru sahibi, ETIAS tarafından detaylı bir güvenlik kontrolünden geçirilerek, Schengen Bölgesi ülkelerine girişine izin verilip verilmeyeceği belirlenecektir. Bu sayede, güvenlik tehdidi oluşturmayan kişilerin AB’ye girişi sağlanacaktır.

ETIAS’a ihtiyaç duyanlar, şu anda Schengen Vizesi olmadan seyahat edebilen vizesiz ülkelerden gelen tüm yolculardır. Bunlar arasında Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkeler bulunmaktadır.

ETIAS ile yabancı gezginler, 180 günlük bir dönem içinde en fazla 90 gün Avrupa’da seyahat edebilecektir. Bu izin, üç yıl boyunca geçerli olacak ve birden fazla seyahate izin verecektir. ETIAS başvurusu 18 yaşından büyük kişilere yaklaşık 7 €/6 £ mal olacakken, reşit olmayanlar ve 70 yaşın üzerindekiler ücretsiz olarak başvurabilecektir.

ETIAS başvuru süreci tamamen elektronik olacak ve çevrimiçi olarak birkaç dakika içinde tamamlanabilecektir. Başvuru için kişisel bilgiler, seyahat bilgileri ve ödeme bilgileri gereklidir. ETIAS başvuru web sitesinin 2023’ün sonlarında kullanıma açılması planlanmaktadır.

Bir ETIAS başvurusu, bazı nedenlerden dolayı reddedilebilir. Bu nedenler arasında suç geçmişi bulunması, toplum için tehlike arz etme, şüpheli teröristlerle ilgili bir seyahat izleme listesinde yer almak, sahte bilgi vermek veya salgın/pandemi salgını olan bir bölgeden seyahat etmek yer almaktadır.

ETIAS, 2024’ten itibaren vizeden muaf seyahat edenlerin Avrupa’daki ülkelere girişi için gerekli bir seyahat iznidir. ETIAS uygulaması, AB sınırlarında güvenliği artırmak için basit ve uygun maliyetli bir süreçtir.

Avrupa’ya seyahat planlayanlar için ETIAS hakkında bilgi sahibi olmak ve başvurularını önceden planlamak önemlidir. Daha fazla bilgi için Avrupa Komisyonu web sitesine başvurabilirsiniz.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz