21.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

Avrupa’da Veri Kullanımı ve Erişimine Yönelik Yeni Kurallar Kabul Edildi

AB ülkeleri ve AB milletvekilleri, Avrupa tüketici ve kurumsal verilerinin kullanımını düzenleyen kurallar ve yasa dışı erişimi önlemek için tedbirler içeren bir veri kuralı anlaşmasına Salı günü ulaştılar.

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz yıl ABD teknoloji devlerinin gücünü sınırlamayı hedefleyen bir dizi yasa tasarısının bir parçası olarak Veri Yasası’nı önerdi. Bu anlaşma, yedi saat süren görüşmelerin ardından sağlandı.

AB endüstri şefi Thierry Breton, bir tweet’te “Bu geceki Veri Yasası anlaşması, dijital alanı şekillendirmede önemli bir kilometre taşıdır. Yenilikçi ve açık bir AB veri ekonomisi için ilerliyoruz” dedi.

Yeni mevzuat, bireylerin ve işletmelerin akıllı nesneler, makineler ve cihazlar aracılığıyla üretilen veriler üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlayacak. Ayrıca, bağlantılı ürünler tarafından üretilen verilerin nasıl kullanılabileceği konusunda tüketicilere ve şirketlere söz hakkı tanıyacak.

Bu yasa, diğer veri işleme hizmeti sağlayıcılarının geçişini kolaylaştıracak, bulut hizmeti sağlayıcılarına yasa dışı veri aktarımına karşı güvenceler getirecek ve farklı sektörler arasında verilerin yeniden kullanılabilirliği için işbirliği standartlarının geliştirilmesini sağlayacak.

Ancak üreticiler, veri paylaşımına zorlama girişimini sulandırdı ve ticari sırlarla ilgili endişelerini dile getirdi. Bazı durumlarda, veri paylaşım talepleri istisnai koşullar altında reddedilebilir.

Yasa, geniş kapsamıyla eleştirilen ürün ve hizmetlerin yanı sıra ticari sırların korunmasına ilişkin güvenceleri ve kişisel olmayan verilerin uluslararası transferlerini etkileyen kuralları içermektedir. Bilgi Teknolojisi Endüstrisi Konseyi (ITI) adlı lobi grubu, bu geniş ve belirsiz yaklaşıma dair endişelerini dile getirdi.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz