16.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 6, 2024
spot_img
spot_img

Avrupa Komisyonu, Malta’ya Yerel Gıda Fiyatlarındaki Anlaşmalı Artışları İncelemesini Söyledi

Avrupa Komisyonu, yerel gıda ürünlerindeki anlaşmalı fiyatlandırmanın Malta tüketici işleri otoritesi tarafından incelenmesi gerektiğini belirtti; bu ifade, MEP adayı Peter Agius’a yazılan bir mektupta yer aldı.

Geçen ay, İşçi Partili MEP Alex Agius Saliba, dağıtım sektöründeki fiyat artışlarına katkıda bulunduğunu söylediği fiili tekellerin incelenmesi için Avrupa Komisyonu’na başvuruda bulundu.

“Rekabet eksikliği, piyasadaki fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskıyı kaldırdı ve uzun süreli açıkça bilinen geleneksel bir anlaşma tarafından belirlenen, az sayıda büyük operatörün yüksek enflasyon oranını sömürmesine olanak tanıyan yapay yüksek fiyat referanslarına yol açtı,” dedi.

Ancak Ulusal Muhalefet MEP adayı Peter Agius, ardından Komisyon’a üye ülkelerdeki anlaşmalı uygulamaları araştırıp araştıramayacağını sordu.

Komisyon’un rekabet genel müdürlüğünden bir sözcü, anlaşmalı uygulamaların bir tek üye ülkeye özgü olduğu durumlarda, konuyla ilgili en yetkili mercinin genellikle ulusal yetkili makam olduğunu söyledi.

“Ulusal Rekabet Otoriteleri, ancak ellerindeki bilgiler temelinde yasağa tabi koşulların karşılanmadığı sonucuna varırlarsa, 101 TFEU Madde’si uyarınca bir eylem alınması gerektiğine dair hiçbir neden bulunmadığına karar verebilirler.”

Malta Maliye Bakanı Clyde Caruana daha önce belirli sektörlerin uzun süredir faaliyet gösteren oyuncular tarafından domine edildiğini, bazı Malta olası oligopolistlerin fiyatlar konusunda anlaşarak işlediğini söylemişti.

Caruana, bu durumun, belirli endüstri oyuncularının hakimiyetinin aynı zamanda geçmiş nesillere kadar uzandığı küçük bir adanın tipik bir özelliği olduğunu, bu oyuncuların ithalat gücünü geçen yüzyılın başlarında elde etmiş olduğunu belirtti.

Komisyon’un cevabına tepki olarak, Alex Agius Saliba, kendi talebinin yerel pazarın yeterince rekabetçi çalışıp çalışmadığına dair olduğunu ve anlaşmalı uygulamalar olmadığını vurguluyor.

“Daha fazla rekabet olduğunda daha düşük fiyatlar elde edersiniz. İstediğim soruşturma, ‘fiili’ tekeller üzerineydi.”

Agius Saliba, piyasadaki birkaç oyuncunun hakimiyetinin daha küçük ithalatçılar için rekabet etmeyi zorlaştırdığını söyledi.

“Komisyondan, anlaşma olmayan ‘fiili’ tekelleri ve büyük oyunculara sahip küçük bir ülkenin gerçekleri göz önüne alınarak Malta’daki Avrupa tek pazarının işleyişini incelemesini istedim.”  Dedi.

Kaynak: Malta Today

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz