16.9 C
Malta
Salı, Mayıs 7, 2024
spot_img
spot_img

Avro Bölgesinde Artan Yaşam Maliyeti Krizi: Ekonomik Küçülme ve Resesyon

Avro bölgesi, yaşam maliyetindeki krizin etkisiyle ekonomik küçülme yaşayarak resesyona girdi. GSYİH rakamlarının revize edilmesinin ardından 2023’ün ilk çeyreğinde ve 2022’nin son üç ayında %0,1 oranında küçülme kaydedildi.

Avrupa Birliği’nin istatistik kurumu Eurostat tarafından açıklanan verilere göre, önceki tahminlerde yapılan revizyonlar sonucunda 2023’ün ilk çeyreğinde ve 2022’nin son üç ayında gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) %0,1 oranında düştüğü görüldü. Teknik anlamda resesyon olarak kabul edilen bu durum, genellikle ardışık iki çeyrekte negatif büyüme olarak tanımlanır.

Daha önceki tahminler, avro bölgesinin her iki çeyrekte de sıfır büyümeyle resesyonu kıl payı atlattığını gösteriyordu. Ancak güncellenen veriler, daha geniş Avrupa Birliği içindeki ekonominin, 2022’nin son çeyreğinde %0,2 oranında daralmanın ardından 2023’ün ilk üç ayında %0,1 oranında büyüme kaydederek durgunluktan çıktığını ortaya koydu.

Bu süreçte Birleşik Krallık resesyona girmekten kaçınırken, ABD’deki büyüme ise olumlu bir seyir izlemeye devam etti. Ancak Birleşik Krallık’ın %0,5 oranında küçüldüğü göz önüne alındığında, avro bölgesi ve AB’nin GSYİH hacimleri, Covid salgını öncesinde, 2019’un son çeyreğinde kaydedilen seviyeden %2’den fazla daha yüksek bir seviyede bulunuyordu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin gaz fiyatlarında keskin bir artışa neden olması ve avro bölgesindeki enflasyonun, kuruluşundan bu yana en yüksek seviyelere ulaşması, artan yaşam maliyetlerinin hanehalklarını baskı altına aldı.

Yüksek enerji ve gıda fiyatları nedeniyle tüketicilerin zor durumda olması, avro bölgesi genelindeki GSYİH’yı %0,1 oranında aşağı çekerek hanehalkı tüketimini etkiledi. Önceki çeyrekte %1 puan daha fazla düşüş yaşanan hanehalkı nihai tüketimi, genel olarak avro bölgesinde GSYİH’yı %0,1 oranında aşağı çekti.

Almanya gibi avro bölgesinin en büyük ekonomileri de dahil olmak üzere birçok ülke resesyon dönemindeydi veya ardışık iki çeyrekte düşüş kaydetmeye yaklaşıyordu. Fransa ise dördüncü çeyrekte neredeyse sıfır büyüme kaydederek 2023’ün ilk üç ayında %0,2 oranında mütevazı bir artış elde etti.

Ancak 20 ülkeden oluşan avro bölgesi ekonomisinin büyümesi, İrlanda’da 2021’in ilk çeyreğinde GSYİH’nın %4,6 oranında düşmesiyle aşağı yönlü çekildi. Ancak ekonomistler, İrlanda’nın GSYİH rakamlarının ülkenin ekonomik performansını tam olarak yansıtıp yansıtmadığı konusunda şüphelerini dile getirdiler.

Avro bölgesinde yıllık enflasyon oranı sonbaharda %10,6 seviyesindeyken Mayıs ayında %6,1’e gerileyerek Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırım döngüsünün sona erme ihtimalini güçlendirdi. S&P Global Market Intelligence Avrupa ekonomisi başkanı Diego Iscaro, teknik anlamda bir durgunluk belirtisi olsa da ECB’nin gelecek haftaki politika toplantısında faiz oranlarını yükseltmekten kaçınmasının pek olası olmadığını belirtti. “Faiz oranlarında 25 baz puanlık bir artış bekliyoruz. Ancak veriler, politika faizlerinin kısa vadede daha da artacağı ancak zirveye yaklaştığı görüşümüzü destekliyor. Daha yüksek faiz oranlarının etkilerinin tam anlamıyla hissedilmesiyle birlikte, ekonomik aktivitenin 2023’ün geri kalanında durgun kalması bekleniyor” şeklinde konuştu.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz