17.9 C
Malta
Perşembe, Nisan 25, 2024
spot_img
spot_img

9 Eylül İzmir’in Türk bayrağına kavuşması

Türk Kurtuluş Savaşı’nın 30 Ağustos 1922’de başlayan kesin ve son zaferi, 9 Eylül 1922’de İzmir’in Türk bayrağı ile buluşmasıdır.

Bu sabah 9 Eylül için medyada yazılanları okumak istediğimde tüm ömrünü Ege kültürünün tanıtımına adamış Yaşar Aksoy’dan okumak istedim. Üstad, Cumhuriyet gazetesinde,  “9 Eylül’ün Şanlı Süvarileri” başlıklı yazısı ile karşıma çıktı.

Sizlere bugünün anlam ve önemini en iyi Yaşar Aksoy üstadın yazdıklarından anlatmak mümkündür düsturuyla elimde olan Ege Kültürü kitabından ve Cumhuriyet gazetesinde bugün çıkan yazısından alıntılar yaparak anlatmanın doğru olacağını düşündüm.

Ege Kültürü kitabının, “Ege’nin Kurtuluş Bayramı” makalesinden,

“Türk halkının kuvayı milliyesi ile, düzenli orduları ile, milisi, efesi,çetecisi, köylüsü, esnafı, kadını, kızı ve kızanı ile yürüttüğü milli kurtuluş eylemi, adım adım, köy köy, kasaba kasaba, kent kent Ege’yi özgürlüğüne kavuştururken, tüm ulusun özgürlüğünü de getirmekte ve Cumhuriyet Türkiyesi’nin kurtuluşunu müjdelemekteydi.”

“Aradan bunca yıl geçtiği halde İzmir’de 9 Eylül Bayramlarında, her İzmir’li yüreğinin derinliklerinden kopup gelen bambaşka hislerle sarmaş dolaş olur. Sıcacık kurtuluş ve bağımsızlık duyguları ve kuvayı milliyeci hisler adeta bütün İzmir’in üzerine, tarihten kopup gelerek, yüreğimizde Mustafa Kemal’i her an hissederek, 26 Ağustos günü dağlardan hızla akıp benliğimizi saran ulusal kıvancı yudum yudum tadarak   9 Eylül 1922’yi aynı anlamda ve heyecanla yaşarız…..”

Yaşar Aksoy Üstad, 9 Eylül sabahı İzmir’e giren Gazi Mustafa Kemal’in kahraman süvarilerini, Cumhuriyet gazetesinde bugünkü yazısında da çok güzel anlatıyor.

“Şafak söker sökmez, Türk ordusunun İzmir yönüne atılan rüzgarlaşmış birliklerinin en önünde Fahrettin Altay Paşa komutasında 5. Süvari Kolordusu bulunuyordu.

Bu kolordunun üç tane öncü süvari tümeni, yalın kılıç İzmir’e doğru doludizgin aktılar ve İzmir’i yeniden Türk Bayrağına kavuşturdular.”

Böylece Yunan saldırganlığına karşı kahredici bir tokat vuran Şanlı Türk Bayrağı, Hükümet Konağı başta olmak üzere İzmir’in dört bir tarafında dalgalanarak yok edilmek istenen bir halkın bağımsızlık savaşını kazandığının nişanesi olmuştur.

Halkı birbirine kaynaştıran ulusal heyecanın, kurtuluş bilinci olduğu gerçeği ile ulusal kurtuluş günleri unutulmamalı ve Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Kurtuluş Ordusu’nun, emperyalizme karşı gerçekleştirdiği direnişi, yeni yetişen kuşaklarında öğrenmesi adına daha coşkulu ve yaygın kutlamalı.

Son söz:   “İzmir’in dağlarında çiçekler açar

Bozulmuş düşmanlar yel gibi kaçar…”

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz