17.9 C
Malta
Çarşamba, Mayıs 8, 2024
spot_img
spot_img

Abela, “kadın cinayeti” suçunun gerekliliğini savundu

15 Şubat 2022

Başbakan Robert Abela, Ceza Kanunu’nda, kadın cinayetlerini suç sayan bir yasa tasarısının kadın ve erkeklerin hayatlarının eşit değere sahip olmadığı şeklinde yorumlanmasının yanlış olduğunu söyledi.

Malta hazırladığı yasa tasarısında Ceza Kanunu’na “Kadın Cinayetleri” suçunu ekleyecek ve kadın cinayetlerinde daha ağırlaştırılmış cezanın yanında, “tutku” hafifletici unsur olarak sayılamayacak.

Abela, Parlamento’ya verdiği demeçte, “Erkeklerin ve kadınların yaşamları aynı değere sahip ancak tanık olduğumuz birçok durumda kadınların daha savunmasız bir durumda olduğunun hepimiz farkındayız” dedi.

“Kadın olduğu için mağdur olan her kadın aynı zamanda bir annedir, kız kardeştir ve kızdır, bu yüzden bu yasa hepimiz için bir fark yaratacaktır” şeklinde konuşan Abela, Malta Üniversitesi ve Kadın Hakları Vakfı’nın Malta toplumunun büyük ölçüde ataerkil kaldığı uyarısının yapıldığı yakın tarihli bir raporundan alıntı yaparak şöyle konuştu:

“Kendimize karşı samimi olmak istiyorsak, durumun böyle olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

Abela , kadın cinayeti kurbanı Paulina Dembska için geçen ay Sliema nöbeti sırasında genç bir kadının kendisine, sokakları daha güvenli hale getirmek için harekete geçmeye teşvik etmek için söylediklerini aktararak “Sözlerini yanıma aldım, söylediklerini karımla tartıştım kendimizi onun yerine koyduk” dedi.

Başbakan Abela sözlerini şöyle sürdürdü:

“Genç kadının yürekten konuştuğunu görebiliyordum. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele etmek için birçok değişiklik uygularken, istediğimiz toplumun bu olmadığına ve buna müsamaha göstermeyeceğimize dair güçlü mesaj göndermeden bu cinayetin öylece geçmesine izin veremezdik.”

Muhalefet de destekliyor

Muhalefet Lideri Bernard Grech, parti olarak tasarıyı destekleyeceğini, 21 yaşındaki kızının Dembska cinayetine verdiği tepkiden etkilendiğini söyledi.

“Cinayetten sonraki 24 saati telefonuna yapıştırarak, okuyarak, yazarak ve cinayet hakkında konuşarak geçirdi” şeklinde konuşan Grech, “Gözlerindeki korkuyu görebiliyordum, kendi ülkenizde, hatta kentsel bir alanda bile yalnızken her zaman güvende olmadığınızı fark eden bir kızın korkusunu görebiliyordum” ifadelerini kullandı.

Malta’yı daha güvenli hale getirmek için harekete geçtiğimize dair gençlerimize olduğu kadar istismarı devam ettirenlere de güçlü bir mesaj göndermeliyiz” dedi.

Tasarıda “tutku” hafifletici neden sayılmayacak

Tasarıya göre, “kadın öldürmeye yönelik koşullar” kapsamında kadın cinayetleri ve cinayete teşebbüsten suçlu bulunan erkekler daha ağır cezalarla karşı karşıya kalacak ve yargı, jüri sonrası ceza verirken bunu dikkate alacak.

Tutku suçu da kadın cinayetleri için hafifletici bir unsur olarak kaldırılacak, ancak diğer cinayet davaları için geçerliliğini koruyacaktır.

Lovin Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz