23.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 17, 2024
spot_img
spot_img

AB üyesi olmayan binlerce çalışan için aşı zorunlu hale getirildi

17 Temmuz 2021 / Malta /Çağrı Yalçın

Birçok Afrika ve Asya ülkesinden AB üyesi olmayan çalışanların yanı sıra sağlık ve yemek sektörlerinde çalışanların çalışma izinlerini yenilemek için artık COVID-19’a karşı tam aşı olduklarını kanıtlamaları gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından yakın zamanda yapılan bir güncelleme , Malta’daki bazı üçüncü ülke vatandaşlarının çalışma izni yenilemeleri için gerekli sağlık taraması evraklarına koronavirüs aşı kanıtını da dahil etmesi gerektiğini gösteriyor.

Bu izin yenilemeleri için yalnızca Malta tarafından verilen COVID-19 aşı sertifikaları geçerli olarak kabul edilmektedir.

Bu kimler için geçerlidir?

Sağlık taraması, tüberküloz için çok yüksek risk olarak kabul edilen bir ülkede doğan veya en az altı ay yaşayan herkes için çalışma izni yenilemeleri için zorunlu bir ön koşul.

Yüksek riskli ülkelerin listesi de Karayip ve Pasifik ülkelerinin bazıları gibi birçok Asya ve Afrika ülkeleri kapsamaktadır.

Ayrıca, nereden geldiklerine bakılmaksızın, aşağıdaki mesleklerde çalışan AB üyesi olmayan vatandaşlar için de tarama zorunludur: gıda işleyicileri, doktorlar, diş hekimleri, ebeler, hemşireler ve sağlık profesyonelleri, bakıcılar, çocuk bakıcıları, diş hekimi yardımcıları, dadılar, güzellik terapistleri, dövmeciler, masörler ve masözler.

JobsPlus 2020 verilerine göre, önlem çok yüksek risk listesindeki ülkelerden gelen 17 000’den fazla üçüncü ülke vatandaşını etkileyecek . Hindistan, Nepal, Filipinler ve Pakistan’dan işçiler bu toplamın yarısından fazlasını oluşturuyor.

Ancak daha fazlasının aşılanması gerekecek. Veriler, 2020 itibariyle burada çalışan yaklaşık 39.000 üçüncü ülke vatandaşından kaçının sağlık ve catering sektörlerinde çalıştığını belirtmemekte..

Sağlık yetkilileri şimdiye kadar, daha önce bahsedilenler dışındaki işlerde çalışan üçüncü ülke vatandaşları için COVID-19 aşısı kanıtı talep edeceklerini söylemediler.

Bununla birlikte, gerekliliğin tüm üçüncü ülke vatandaşlarına genişletilmesi konusundaki tartışma, sosyal medyada hızla ilgi gördü.

Facebook grubu Expats Malta’da paylaşılan ve bu tür tüm çalışanların COVID-19 aşısının kanıtına ihtiyaç duyacağını öne süren doğrulanmamış bir mesaj, tartışmayı daha da alevlendirdi.

Sosyal medya kullanıcıları, AB vatandaşları ile üçüncü ülke vatandaşları arasında yapılan ayrımı sorgularken, diğerleri çalışma izinlerinin ikinci bir aşı dozu gelmeden önce sona erebileceği endişesini dile getirdi.

Perşembe günü Sağlık Bakanlığı’na gönderilen sorular yanıtsız kaldı.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Christian Wigand Pazartesi günü, uygulamaya konulan herhangi bir COVID-19 seyahat kısıtlamasının “orantılı ve ayrımcı olmaması” gerektiğini söylemişti.

Malta daha sonra kurallarını , aşılanmamış yolcuların, hükümet onaylı bir karantina otelinde 14 günlük karantinaya tabi tutulmaları koşuluyla adaya girmesine izin verecek şekilde değiştirdi.

Kaynak Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz