19.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 20, 2024
spot_img
spot_img

AB Ücret Şeffaflığı ve Eşitliği Direktifi Malta’daki İşverenler İçin Ne Anlama Geliyor?

Avrupa Birliği (AB), cinsiyet, ırk, maluliyet ve diğer ayrımcılık unsurlarının neden olduğu ücret eşitsizliğine karşı mücadeleyi sürdürmek amacıyla hazırlamış olduğu “Ücret Şeffaflığı ve Eşitliği” adlı yönergeyi, AB üye ülkelerinin kendi ulusal yasalarına entegre ederek önümüzdeki üç yıl içerisinde yürürlüğe koymaları beklenmektedir.

Yönerge kapsamında işverenler, iş ilanlarında veya ilk mülakattan önce, adaylara başlangıç maaşını veya maaş aralığını bildirmekle yükümlü olacaklar. Adaylara geçmiş maaşlarını sormak yasaklanacak ve işe başladıktan sonra çalışanlara belli konularda bilgi verme zorunluluğu getirilecek.

Ayrıca, 250’den fazla çalışanı olan şirketler yıllık olarak benzer işleri yapan kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ücret farklarını raporlamak zorunda kalacaklar. Bu zorunluluk 100’den az çalışanı olan şirketler için geçerli olmayacak.

Yönerge, cinsiyet temelli ücret ayrımcılığına maruz kalan çalışanların haklarını arayabilmelerinin de önüne açacak. Eğer ayrımcılık kanıtlanırsa, geriye dönük ücret farkları, ikramiye farkları, ödenmemiş ücretler ve tazminat talep edilebilecek.

Bu yönergenin, Malta işverenlerine daha adil bir işgücü yönetimi ve ücret dağılımı sağlama yolunda önemli adımlar attıracağı kesinken, bu değişikliklerin uygulanmasının işverenler ve işçiler için nasıl bir etki yaratacağı önümüzdeki dönemlerde daha iyi görülecek.

Bu süre zarfında, Malta’da faaliyet gösteren şirketler, bu yönergeye uyum sağlamak için mevcut ücret politikalarını gözden geçirmeli ve gerekli düzenlemeleri yapmalıdır.

Kaynak: https://www.consilium.europa.eu/en/policies/pay-transparency/

 

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz