19.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 20, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Girişimcilere Altın Fırsat: Startup Residence Programı ve Potansiyel Avantajları!

7 Ağustos 2023 / Şükran Delan Calleja

Malta, dünyaca ünlü denizi ve eşsiz havasıyla tanınmasının yanı sıra, son yıllarda girişimcilere sunduğu benzersiz fırsatlarla da küresel çapta dikkat çekiyor. Gelişmeye ve inovasyona açık politikaları sayesinde, yabancı girişimcilere kapılarını açan Malta, aynı zamanda Startup Residence Programı ile bu girişimcilerin yerel girişimcilik ekosistemine entegre olmalarını amaçlayarak onlara yeni imkanlar tanımaktadır.

Peki, bu Start Up Residence Programı Nedir?

Start Up Residence Programı, Avrupa Birliği (AB) dışından gelen ve belirli kriterleri karşılayan girişimcilere, Malta’da iş kurma fırsatı sunarken bir yandan da ikamet izni sağlamaya yönelik bir programdır. Bu programa kabul edilen girişimcilere başlangıçta 3 yıllık bir ikamet izni veriliyor ve bu süre 5 yıl daha uzatılabiliyor, fakat programa katılan tüm girişimciler, Malta’da fiziki olarak ikamet etmek ve vergi ödemek zorundalar.

Programa Katılan Girişimcilere Tanınan Faydalar Nelerdir?

• Kolay ve Hızlı Kuruluş Süreci: Program girişimcilerin bürokratik engellere pek takılmadan, hızlı ve kolay bir şekilde iş kurmalarının yolunu açıyor.

• Vize ve İkamet Olanakları: Önceden de değinildiği üzere, program Malta’ya gelecek girişimcilere vize kolaylığının sağlanmasında ve de ikamet izninin çıkarılmasında da yardımcı olmaktadır.

• Yatırım Teşvikleri ve Destek: Program kapsamında belirli koşulları yerine getiren girişimcilere yatırım desteği sağlanabiliyor.

• Vergi Avantajları: Girişimciler Malta’nın düşük vergi oranlarından yararlanaarak girişimlerinin büyümesini destekleyebilir ve yatırım getirilerini arttırabilirler.

• Mentorluk ve Destek Programları: Program ayrıca girişimcilerin başarıya ulaşmalarını desteklemek amacıyla mentorluk ve destek programları sağlar. Girişimciler, deneyimli iş liderleri ve uzmanlarla bir araya gelerek işletmelerini daha etkili bir şekilde yönetme becerisi kazanırlar.

Bu programa kimler başvurabilir?

Program belirli alanlarda faaliyet gösteren girişimcilere özel olarak tasarlandığı için ancak bu alanlarda faaliyet gösteren girişimciler bu programdan yararlanabilir. Programa dahil olan faaliyet alanları ise şunlardır:

– İmalat/Üretim (Manufacturing)

– Yazılım geliştirme

– Sağlık, biyoteknoloji, ilaç ve yaşam bilimleri;

– Mavi, yeşil ve sürdürülebilir endüstrilere dahil olan çevreci girişimler.

Bunun dışında girişimci kişinin Malta’da işini kurmayı veya büyütmeyi düşünüyor olması, şirket kurucusu veya ortak kurucusu olması, 18 yaş ve üzeri olması, AB vatandaşı olmaması, en az EUR 25.000 değerinde somut bir yatırım ve/veya ödenmiş sermaye koyma yeteneğine sahip olması, Malta’yı kapsayan bir sağlık sigortasına sahip olması, Malta’da bulunulacak süreç içerisinde kendisini ve ailesini destekleyecek yeterli finansal kaynağının olması ve sabıka kaydının olmaması gibi daha başka nice kriterleri de taşıyor olması gerekmektedir.

Başvuru Süreci ve Oturum İzninin Çıkması

Başvuru süreci gerekli belgeleri (başvuru formu ve detaylı hazırlanmış iş planının) Malta Enterprise’a sunulmasıyla başlar. Oturum izni ise, ancak başvuru onayladınktan ve şirket Malta’da hukuki olarak kurulup ilgili yeter otoritelere kaydedildikten sonra verilmektedir.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz