18.9 C
Malta
Cuma, Mart 29, 2024
spot_img
spot_img

AB Komiseri Brenton: AB ülkelerinin Rusya ve Çin’den aşı almasında bir sıkıntı yok

Foto: AB Komisyonu İç Pazar Temsilcisi Thierry Breton, euronews

7 Mart 2021 / Malta

Avrupa Komisyonu İç Pazar Temsilcisi Thierry Breton’a göre birlik üyelerinin AB’nin aşı programının dışına çıkıp kendi anlaşmalarını yapmasında bir sakınca yok. Bu anlaşmalar AB’nin onay vermediği Sputnik V veya CoronaVac aşıları için de geçerli.

Koronavirüs aşı çalışmaları sırasında Rusya ve Çin’de geliştirilen aşıların etkinliği çokça tartışılmıştı. Rusya menşeli Sputnik V’in henüz klinik deneyleri tamalanmadan Rus sağlık otoritelerince lisans alması, Çin’de geliştirlen Sinovac aşısının Endonezya, Brezilya ve Türkiye’deki klinik deneylerinde farklı sonuçlara ulaşılması ve araştırmaların şeffaflıktan yoksun yürütüldüğü iddiaları tartışmaların odağındaydı.

Çin ve Rusya’da üretilen aşılara onay vermeyen Avrupa Birliği, el sıkıştığı Pfizer, AstraZeneca ve Moderna firmaları ile aşılarının tedariğinde sıkıntılar yaşadı. Macaristan, AB’nin aşı programının dışına çıkıp Çin’e aşı siparişi veren ilk AB üyesi oldu.

Birlik içindeki tedarik ve lojistik sıkıntılarının derinleşmesiyle Macaristan’ı takip eden, Avusturya, Danimarka, Çekya, Polonya ve Slovakya da AB sağlık makamlarından izin alamayan diğer aşılara yönelmeye başladı.

“Bize binler değil, milyonlar lazım”

AB aşı programından da sorumlu Thierry Breton ise kendi stratejilerine güveninin tam olduğunu ifade ederek, bazı ülkelerin dışarıdan aşı almasında bir sakınca görmediğini ifade etti.

Politico’ya konuşan Brenton, Macaristan’ın Rusya’dan 40 bin doz aşı satın aldığına vurgu yapıp “bize binler değil milyonlar lazım” diye konuştu.

Sayırları referans gösteren AB yetkilisine göre dünya genelindeki talebi karşılayabilecek iki güç var; Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri.

Bir çok ülkenin üretim kapasitesinin yeterli olmadığını savunan Brenton, bu nedenle Avrupa Birliği’ne sorumluluk düştüğünü ifade etti.

Zengin ülkelerin ihtiyaçlarının çok üzerinde aşı sipariş edip, düşük gelirli ülkelerin önüne geçtiği resmi ağızlardan da teyit edilmiş bir gerçek.

AB’ye düşen sorumluluk hatırlatıldığında ise Brenton, aşı dağıtımındaki eşitsizliğin sorumlusunun AB değil, üretici firmalar olduğunu savundu. AB’li yetkili, ilaç firmalarından AstraZeneca’yı örnek olarak seçerek, “kendilerini nasıl organize edecekleri, sorumluluklarını yerine getirmek için nasıl pazarlık yapmaları gerektiği onlara kalmış” dedi.

Kaynak: euronews

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz