14.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

2050’ye kadar yeni kanser vakalarının yüzde 77 artması bekleniyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kanser ajansı olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), yeni kanser vakalarının sayısının 2050’de 35 milyonun üzerine çıkacağını ve bu rakamın 2022’deki sayıdan yüzde 77 daha fazla olacağını bildirdi.

Tütün, alkol, obezite ve hava kirliliğini tahminde bulunulan artışın ana faktörleri olarak gösteren IARC, “2050’de 35 milyondan fazla yeni kanser vakası tahmin ediliyor” dedi. Bu, 2022’de teşhis edilen 20 milyon vakadan yüzde 77 daha fazla.

Açıklamada, “Hızla artan küresel kanser yükü, hem nüfusun yaşlanması ve büyümesini hem de insanların risk faktörlerine maruz kalma şekillerindeki değişiklikleri yansıtmaktadır, bunlardan bazıları sosyoekonomik gelişme ile ilişkilidir. Tütün, alkol ve obezite, kanserin artan görülme sıklığının ardındaki temel faktörlerdir ve hava kirliliği, hala çevresel risk faktörlerinin önemli bir nedenidir.” denildi.

WHO, en gelişmiş ülkelerin 2022 tahminlerine kıyasla 2050’de ek olarak 4.8 milyon yeni vaka kaydetmelerinin beklendiğini söyledi. Ancak yüzdelik olarak, BM tarafından kullanılan İnsani Gelişme Endeksi (HDI) düşük olan ülkeler en büyük oransal artışları yaşayacak – yüzde 142 artış öngörülüyor.

Ve orta seviyede olan ülkelerin yüzde 99 artış kaydetmeleri bekleniyor. “Aynı şekilde, bu ülkelerde kanser ölümlerinin 2050’de neredeyse iki katına çıkması bekleniyor.” dedi WHO.

IARC’nin kanser gözetim bölümünün başı Freddie Bray, “Bu artışın etkisi, farklı HDI seviyelerindeki ülkeler arasında eşit bir şekilde hissedilmeyecek. Kanser yüklerini yönetmek için en az kaynağa sahip olanlar, küresel kanser yükünün yükünü taşıyacak.” dedi.

 


Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz