17.9 C
Malta
Salı, Mart 19, 2024
spot_img
spot_img

Artan bilet fiyatlarına çözüm, Malta – Türkiye arası yeni bir dinlenme molası: Sofya

Ziyahan Albeniz/Malta

21 Temmuz 2022

Koronavirüse karşı alınan tedbirlerin esnetilmesi ile birlikte dünyada seyahat furyası yeniden başladı. Öyle ki pandemi ile birlikte en büyük işten çıkarmanın gerçekleştiği havacılık sektörü, günahının bedelini artan talepleri karşılayamayarak, yolcu valizlerini günler sonra teslim etmek zorunda kalarak ödüyor. İngiltere’nin meşhur havaalanlarından biri olan Heathrow’dan gelen görüntülerde olduğu gibi.

Malta’da Türkiye’ye uçuş yapmak isteyen hemşehrilerimiz çok geçmeden ya bilet satınalma uygulamalarını kapatıyor, yahut ihtiyaç icadın anasıdır diyerek yeni rota arayışlarına giriyorlar. Ki bu arayışın en önemli sonuçlarından biri bir süredir Sofya.

Bu yazımızda sizlere Malta’dan Türkiye’ye transit uçuşlarda ucuz bir yolculuk vaad eden Sofya hattından, yolculuk gözlemlerimizden söz edecek, bazı önerilerde bulunacağız.

Malta – Sofya – İstanbul yahut İzmir

THY’nin artan fiyatları ve ekonomik klasmanındaki uçuşlara yaptığı yeni bagaj düzenlemeleri nedeniyle yolculuklar, neredeyse tek yön için minimum 200-250 EUR civarında tutuyor. Bu yolculuğu tatilden istifade tüm fertleriyle yapmak isteyen bir aile için ise bu maliyetler tek yön için yaklaşık 1000 EUR’yu bulabiliyor.

Oysa alternatif bir rota olan Malta – Sofya – İstanbul ya da İzmir rotası ile maliyeti dörtte birine indirmeniz mümkün.

Kemerlerinizi bağladıysanız, artık uçuşa geçebiliriz..

Ucuz bilet bulmak için uygulamayı telefonunuza indirin

Avrupaiçi uçuşlarda biletlerinin ucuzluğu ile meşhur iki havayolu şirketi var. Bu şirketler Ryan Air ve Wiz.

Sadece sırt çantanız ile uçmaya razıysanız, yolda acıkmam, su bile içmem; koltuk seçimi de mühim değil, neresi gösterilirse oraya otururum diyenlerdeyseniz 5 EUR’dan başlayan fiyatlarla Avrupa içerisinde neredeyse tüm destinasyonlara bilet bulabilmeniz mümkün.

Ucuz bilet bulmak için Ryan Air yahut Wiz şirketlerinin kendi uygulamalarını kullanabileceğiniz gibi; her iki firmadan bilet bulup almanıza imkân veren Kiwi adındaki uygulamayı da kullanabilirsiniz. Yine Google’ın Flights uygulaması, Skyscanner uygulamaları ucuz bilet avcılığı için kullanılabilecek uygulamalardan.

Malta – Sofya Tek Yön 25 EUR

Bu yazı öncesi gerçekleştirdiğim uçuşta Malta – Sofya arası uçu için bileti 25 EUR’a aldım. Daha ucuza bulabilmek de mümkün. Yaklaşık 2 saat süren uçuş sonunda nihayet Sofya havalanına indim.

Havalanı Sofya şehrinin dışında. Yaklaşık 10-15 dakikalık bir araç yolculuğu ile Sofya merkeze varabilmeniz mümkün. Havalanı çıkışındaki taksileri kullanabilirsiniz. Bu yazının yazarı ilk denemesinde kazıklandığı için, bir amme hizmeti olarak alternatif bir yoldan söz edecek.

Havayolu çıkışında iki tür taksi mevcut. Biri geleneksel sarı taksiler, diğeri de OK ibareli taksiler. OK ibareli taksilerin daha sistemli oldukları söyleniyor. Bendeniz maalesef sarı taksilerden birini tercih ederek 20 EUR civarında bir ücret ödemek zorunda kaldım. Halbuki havalanından terminalin de bulunduğu merkeze sadece 1.60 Leva yani bugünkü kur değeriyle 0.82 EUR (82 Cent) ödeyerek gidebilirsiniz. Sofya’nın yaygın metro ağından istifade etmenizi şiddetle öneririm. Metrolar 1990’ların ortalarında İstanbul’da faaliyete başlayan Yenibosna – Aksaray metro hattını andırıyor.  Yine de taksiye binmeyi tercih ederseniz, mutlaka taksi metreyi açmalarını isteyin.

Sofya – İstanbul/İzmir otobüs yolculuğu

Havaalanından terminalin bulunduğu merkeze geldiyseniz sırada otobüs bileti alma işlemi var. Firmaya göre otobüs bileti fiyatları 410 TL ile 450 TL arasında değişiyor. (Sofya-İstanbul). Yolculuk süresi yaklaşık 6-8 saat arasında değişiyor.

Malta’ya dönüşte bindiğim İstanbul – Sofya otobüsü Haskovo’ya  (Hasköy de diyorlar) uğradığı için yolculuğumuz 2.5 saat daha da uzadı. Bilet alırken bu ayrıntıyı da sorabilirsiniz.

Unutmadan ekleyelim, Sofya’dan istanbul dışında İzmir’e de otobüsler var. Bu rotayı takip eden bir okurumuzdan aldığım bilgiye istinaden yolculuğun 15 saat sürdüğü ve yaklaşık 600 TL civarında olduğunu not etmeliyim.

Gümrükte pasaport kontrolü ve gelişigüzel bir bagaj kontrolü yapılıyor. Türkiye girişinde ise pasaport kontrolüne ek olarak tüm bagajlar X-ray’den geçiriliyor.

Tren yolculuğu da  mümkün!

Kimilerine göre nostaljik, kimilerine göre daha güvenli olan tren yolunu seçeneğini de gözardı etmemek gerekiyor. Hem daha ucuz, hem de yataklı vagon kiralarsanız rahat!

Halkalı’dan Sofya’ya tren yolculuğunu göz ardı etmeyin.

Sofya merkezde bulunan terminalin hemen yakınında bulunan istasyonda ineceksiniz.

Tren yolculuğunun en olumsuz tarafı bilet alma işlemi. Dönüş uçağında yanımda oturan bir öğretmen arkadaştan aldığım bilgiye istinaden biletleri alabilmenin yalnızca Halkalı’daki istasyondan olduğunu öğrendim. Maalesef online olarak bilet almanın mümkün olmadığını belirtti. Maalesef bu bilgiyi TCDD’nin web sayfasından da teyit ettik:

Sofya’da neler var?

Malta – İstanbul arası yaklaşık 50 EUR’a seyahat edebilmek mümkün. Yeterli zamanı olanlar için işin güzel tarafı bir Avrupa başkentinin daha görülüp, gezilebilecek olması.

Otobüs terminalinden hareketle şehrin merkezine doğru yürüdüğünüzde Sofya’nın iyi planlanmış sokaklarında yürüyerek, tarihi binaları ve yeşillere belenmiş bir şehri izleyeceksiniz.

Sofya’nın tam merkezinde 1567 yılında imar edilmiş ve hâla faal durumda olan Kadı Beytullah Efendi Camii’ni göreceksiniz. Yolun karşısından devam edip, trafiğe kapalı caddeye doğru yürüdüğünüzde, gösterişsiz sağlık bakanlığı binasının önünden geçecek, trafiği kapalı caddenin sonunda dorukları karlı dağları izleyecek, bir yandan da caddenin sağında ve solunda sıralanmış vitrinlerden envai çeşit ürün ve hizmet dikkatini çekecek.. Aynı caddede bulunan bir Türk börekçisi ve et lokantasını da soluklanıp, yemek ihtiyacınızı karşılaşabileceğiniz noktalardan sadece ikisi. Fiyatlar Leva cinsinden olsa da EUR’ya dönüştürüldüğünde Malta’dan pek farkı da yok.

Şimdiden iyi yolculuklar dileriz!

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz