18.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

Yunanistan’da Sahil Güvenliği Tartışması: Göçmen Teknesinin Alabora Olmasında Müdahale Eksikliği İddiası

Yunanistan’da meydana gelen göçmen trajedisiyle ilgili kurtulanların anlattıkları, Kuzey Afrika’daki insan kaçakçılarının onları tehlikeli bir balıkçı teknesine sıkıştırdığını ortaya koydu. Hayatta kalanlar, teknenin içindeki korkunç koşulları, yiyecek ve su eksikliğini dehşetle anlattılar.

Bazıları, Yunan sahil güvenliğinin müdahalesinin trajedinin hızlanmasına neden olduğunu iddia etti. Soruşturma makamlarına, 14 Haziran’ın erken saatlerinde teknenin alabora olmasına yol açan aşırı yüklenmiş çekme teknesiyle ilgili başarısız bir müdahale girişimini anlattılar. Reuters’in elde ettiği kanıtlara göre, sağ kurtulanlar, Yunan yetkililere verdiği dokuz ifadenin altısında, trajedinin sebeplerini araştıran savcılara feci bir sahil güvenliği müdahalesi hakkında bilgi verdiler.

Hayatta kalan bir Suriyeli, kendisi ve diğer göçmenlerin Adriana adlı teknenin batmasından önce “Dur!” diye bağırdığını ve bir Yunan sahil güvenlik gemisinin trol teknesinin pruvasına halat bağlayıp hızla çekmeye başlamasının ardından her şeyin hızla kötüleştiğini anlattı. Göçmen teknesi sallanmaya başladıktan sonra ters döndü.

Diğer üç tanık, Adriana’nın batmasına neyin sebep olduğunu bilmediklerini söyledi. Reuters, açıklanmayan tanıkların isimlerini paylaşmamaktadır.

Altı tanığın ifadeleri, Yunan sahil güvenliği ve hükümetinin tekneyi çekme girişiminde bulunmadığını ve teknenin devrilmesi sırasında sahil güvenliğin yaklaşık 70 metre uzakta olduğunu söyleyen resmi açıklamalarla çelişmektedir.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz