14.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

Yunanistan: Miçotakis, Muhafazakar Seçim Zaferinin Ardından Yemin Etti

Yunanistan’ın merkez sağ partisi Yeni Demokrasi’nin lideri Kyriakos Miçotakis, parlamento seçimlerinde büyük bir zafer elde ettikten bir gün sonra başbakan olarak yemin etti. “Çok ihtiyaç duyulan” ekonomik reformları hayata geçirme sözü verdi.

Kyriakos Miçotakis, Yeni Demokrasi partisinin genel seçimlerde ezici bir zafer kazanmasının ardından Pazartesi günü başbakanlık yemini etti. Miçotakis, ikinci kez başbakanlık görevini üstlenerek Yunanistan parlamentosunda mutlak çoğunluğu elde eden bir muhafazakar lider oldu.

Miçotakis, Atina’da düzenlenen bir törenle hızlı bir şekilde göreve başladı. Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile televizyonda gerçekleştirdiği görüşmede, “Amacım, parlamentoda çoğunluğa sahip istikrarlı bir hükümet sağlamaktı. Ne yazık ki, bunun için iki seçim gerekti.” dedi.

Miçotakis, “Önümüzdeki dört yıl içinde büyük ve derinden ihtiyaç duyulan reformları gerçekleştirme sözü verdim ve buna güçlü bir yetkiye sahibim.” şeklinde konuştu.

Yeni Demokrasi partisi, oyların %40,55’ini alarak sol muhalefet partisi Syriza’nın %17,84’lük sonuçlarını geride bıraktı.

Miçotakis ayrıca Pazartesi günü yeni kabinesini açıkladı. Kabinede önemli görevlerde bazı değişiklikler yapıldı ve birkaç yeni bakan eklemeleri gerçekleştirildi. Anayasa hukuku profesörü ve eski devlet bakanı George Gerapetritis, Türkiye ile ortaya çıkan ihtilafların çözümünde önemli bir rol oynayan dışişleri bakanı olarak atandı. Savunma bakanlığı görevini ise popüler bir isim olan Nikos Dendias üstlendi. Yeni Maliye Bakanı ise eski Çalışma Bakanı Kostas Hatzidakis oldu.

Yeni kabine, Salı günü yemin edecek.

Miçotakis, Yunanistan’ın ekonomik büyümeyi teşvik etmek, vergileri düşürmek ve ülkeyi mali kriz sonrasında kredi itibarına kavuşturmak için kampanya yürüttü. Ancak hükümet, telefon dinleme skandalı ve güvenlik önlemlerindeki aksaklıklar gibi bir dizi olay nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Göç sorunu da son zamanlarda uluslararası alanda gündemde olan bir konu oldu.

ND ve Syriza’nın seçim kampanyalarında göç büyük bir rol oynamasa da, göçmen karşıtı aşırı sağ partilerin desteklediği ve bir aşırı sol partinin de parlamentoya gireceği görülüyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz