16.9 C
Malta
Salı, Mayıs 7, 2024
spot_img
spot_img

Yolsuzluk Algı Endeksine göre Malta şimdiye kadarki “en düşük” notunu aldı

Yolsuzluk Algı Endeksi sıralaması, foto: www.seffaflık.org

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün her sene yayınladığı 2020 Yolsuzluk Algı Endeksi açıklandı. Malta, endekste şimdiye kadarki en düşük notunu (53) alarak 180 ülke arasında 52. sırada yer aldı. 2015’ten bu yana toplamda 7 puan kaybetti.

Yolsuzluk Algı Endeksi, 180 ülkeyi 0-100 arasında bir puan vererek sıralıyor. 100 puan çok şeffaf bir yönetimi temsil ederken 0 puan tamamen yolsuzlukla kaplı bir yönetimi işaret ediyor.

Örgüt, 2020’de puan durumunu önemli ölçüde kötüleştiren 22 ülke arasında Malta’yı da gösteriyor.

Raporda; Daphne Caruana cinayeti ile üst düzey devlet yöneticilerinin bağlantılı çıkması, “Devletin vatandaşlarına olan öncelikleri ve sorumlulukları ile ilgili derin bir uçurumu gösteriyor.” şeklinde yorumlandı.

Rapora göre Malta, “AB’nin federal yapısına ve temel değerlerine saygı duymuyor ama AB’nin bir parçası olmak istiyor.”

Raporun sonuçları

Raporda Malta için iki temel sorun ortaya atılıyor. İlki, zayıf hukuk sisteminin üstün olması, ikincisi ise yozlaşmış uygulamaların ekonominin temel taşıymış gibi kabul edilmesi.

Rapora göre Malta’nın adalet ve ceza sistemi yeterince caydırıcı ve cezalandırıcı değil. Adada yapılan son yargı reformları ise bunlara bir çözüm sunamıyor. Yasama ve yürütme organlarının tam bağımsızlığının hala sağlanamadığı ifade ediliyor.

Yolsuzluk Algı Raporu’nda belirtilen bir diğer önemli madde ise; Malta’nın yolsuzluluğun gelişebileceği bir sistemi kaldırmak için çaba harcamaması olarak veriliyor.

Adanın genel durumu hakkında raporda; “Malta, önemli yolsuzluk zorluklarıyla karşı karşıya ve hukukun üstünlüğündeki en büyük düşüşlerden birini yaşıyor.” dendi.

Raporun tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

28 Ocak 2021 / Malta

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz