17.9 C
Malta
Perşembe, Nisan 25, 2024
spot_img
spot_img

Dolar, 6 ayın ardından ilk kez 7 liranın altına geriledi

16.02.2021-Sevim Bakar / Malta

Bugünün güncel döviz kuru verileri: Eur/Dolar paritesi: 1.21, Eur /Tl paritesi 8.42, Usd/Tl paritesi 6.93.

ABD tahvil getirilerinin yükselmesiyle birlikte EUR / USD düşüşe geçti.

Cuma gününün dört saatlik grafiği 1.2150’nin kritik bir direnç çizgisi olduğunu gösteriyor.

AB ile tedarik konusunda çatışan bir ilaç olan AstraZeneca, üretimini iki katına çıkarmayı planlıyor. Almanya, koronavirüs istatistiklerinde daha fazla gelişme olduğunu açıkladı. Avrupa’nın lokomotifi, aktif COVID-19 vakalarının Ekim sonundan bu yana daha düşük olan 155.000’e düştü.

Bir başka olumlu gelişme de İtalya’dan geliyor. Avro bölgesinin üçüncü en büyük ekonomisindeki siyasi partilerin çoğu, eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’yi ülkeye liderlik etmesi için desteklemeyi kabul etti. Yeni gelen İtalya Başbakanı, finans piyasalarında eşsiz nüfuza sahip ve ekonomiye olan güveni artırmaya yardımcı oluyor.

Atlantik’in diğer tarafında, Başkan Joe Biden önerdiği 1.9 dolarlık yardım paketini zorlamaya devam ediyor. ABD borcunun getirilerinde potansiyel bir düşüş – daha iyi büyüme beklentileri için “söylentiyi satın al, gerçeği sat” yanıtı dolar üzerinde baskı oluşturabilir.

Ekonomik takvim aynı zamanda doları geri çekebilir.

Kaynak: Eur-Usd gets a few shots in the arm and may mount a successful attack

Dolar  ve TL arasındaki durum

Dolar, yeni haftaya düşüşle başlayarak 6 ayın ardından ilk kez 7 liranın altına geriledi ve 6,9979 seviyesini gördü. Kur şu dakikalarda 7,00-7,01 seviyelerinde yer alıyor. Euro ise 8,51 seviyelerinde işlem görüyor.

Geçtiğimiz haftalarda alınan Merkez Bankası faiz kararları sonrası kurlarda gerileme yaşanmış ve Türk Lirası değer kazanmıştı. Yurt içi piyasaların odağında perşembe günü TCMB’nin PPK (Para Politikası Kurulu) toplantısı sonrası açıklayacağı faiz kararı yer alıyor.

Kaynak: Dolar 7 tlnin altına düştü

Bank of America, ABD dolarının 2021’de 5 temel nedenden dolayı güçleneceğini söyledi.

2020’nin çoğunda zayıfladıktan sonra, devam eden ekonomik iyileşme yoluyla doları destekleyecek birkaç faktör var. Bank of America Salı günü yaptığı açıklamada, ABD dolarının 2021’deki yolunu çevreleyen belirsizliklerin azaldığını söyledi. Athanasios Vamvakidis liderliğindeki stratejistler Salı günü ABD para birimi için tahminlerini artırdılar ve yıl sonuna kadar Euro başına 1,15 dolara güçlenmesini beklediler. Tahmin, Wall Street’in 1,25 döviz kuru fikir birliğine benziyor.

Aşağıda, Bank of America’nın doların 2021’de güçlenmesini beklemesinin beş nedeni var.

Fed(Federal Rezerv Sistemi)-ECB (Avrupa Merkez Bankası) açığı

ABD Merkez Bankası, zorlu ABD ekonomisine dolar pompalamak için birkaç adım attıktan sonra, ultra kolay politika duruşunun sonuna yaklaşmaya başlıyor. Bazı yetkililer, merkez bankasının varlık alımlarını azaltma konusunda konuşmaya başladı. Strateji uzmanları, Fed’in erken sıkılaştırma endişelerini hızla reddettiğini, ancak karışık iletişimin politika normalleşmesinin gelecek yılın başlarında gelebileceğini gösterdiğini söyledi.

Uyaran artışı

Biden yönetimi, ABD’nin ekonomik toparlanmasını güçlendirmek amacıyla 1,9 trilyon dolarlık teşvik önerisini Cumhuriyetçi destek olmadan kabul etmeye devam ediyor. Stratejistler, böylesine büyük bir mali yardım paketinin doları bir nebze zayıflatırken, Fed’in erken politika normalleşmesi riskini de artırdığını söyledi. Sonuç olarak, önlem doların gücünü desteklemesi gerektiğini de eklediler.

Daha hızlı büyüme

Yaygın aşılamanın koronavirüs pandemisine son vermesiyle 2021’de küresel ekonominin toparlanması bekleniyor. Yine de, Bank of America’nın stratejistleri ABD’deki büyümenin AB’nin büyümesini kolayca geçmesini bekliyor.

Ekip, sırasıyla yüzde 4,1 ve yüzde 3,5 olan konsensüs tahminlerini aşarak 2021’de yüzde 6 ve bir sonraki yıl yüzde 4,5 oranında büyüme öngörüyor. Stratejistler, AB büyümesinin bu yıl yüzde 2,9’a ve 2021’de yüzde 3,4’e ulaşacağı tahmin edildiğini söyledi.

ABD’deki enflasyonun da benzer şekilde AB’deki fiyat artışının üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Dolar şort

Bank of America, Ocak ayındaki GameStop fenomeninin ardından büyük bir kısa darbeyle karşı karşıya kalan bir sonraki varlık dolar olabilir dedi. Para biriminin son rallisine rağmen piyasa doları kısaltmaya devam ediyor. Stratejistler, ekibin tahminleri doğruysa ve ABD ekonomisi AB’yi geride bırakırsa, euro-dolar ticaretinin satışının muhtemelen uzun pozisyonları azaltacağını ve doları güçlendireceğini söyledi.

Güvenli cennetin dönüşü

Ekip, yıl boyunca hisse senetlerini yükselten riskli tarafın sonsuza kadar sürmeyeceğini ve daha fazla yatırımcıyı nakit pozisyonlara itmek için tersine dönmenin durduğunu söyledi. Bank of America, politika desteğinin bir sonraki çeyrekte limitine ulaşmasından önce, risk varlıklarında konumlanmanın ilk çeyrekte zirveye ulaşmasını bekliyor. Bu yıl yüzde 10’luk bir piyasa düzeltmesinin gelmesi ve yatırımcıların hisse senedi iştahını sarsması bekleniyor.

Küresel aşılamanın nispeten yavaş hızı, COVID-19 krizinden tamamen çıkmanın yıllar alabileceği anlamına geliyor. Bank of America’ya göre, toparlanmaya giden uzun yolun gerçekleşmesi yakın vadede doları desteklemeli.

Kaynak: US Dollar strengthen currency market outlook strategy

Kaynak: Kur ve faiz degişirken kazananlar ve kaybedenler

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz