14.9 C
Malta
Cuma, Mart 29, 2024
spot_img
spot_img

Genel yapay zekâ

Bir varlık düşünün; gelmiş geçmiş en zeki insandan çok daha zeki olacak, bir insanın yapabileceği her şeyi ondan çok daha iyi yapabilecek, cevabını aradığımız birçok önemli soruya cevap bulabilecek, insanlığın geleceğini iyi veya kötü yönde tamamen değiştirecek bir varlık.

Sizce böyle bir varlığın olması iyi mi kötü mü olurdu? Böyle bir varlık şu anda kısmen var ancak henüz bebeklik aşamasında diyebiliriz. Neden mi bahsediyorum? “Genel Yapay Zeka” tabii ki.

Peki ama nedir bu Genel Yapay Zekâ?

Kısaca şöyle tanımlayabiliriz: Kendi kendine yeni şeyler öğrenebilen, gelmiş geçmiş en zeki insandan çok daha zeki olacak, bir insanın yapabileceği hemen hemen her şeyi insandan çok daha iyi yapacak bir varlık.

Kulağa ürkütücü gelebilir ama böyle bir varlığın bebeklik dönemine şahit oluyoruz. Şu anda “Genel Yapay Zekâ” ya henüz ulaşamadık ama onun bir alt evresi olan “Yapay Zekâ” yı oluşturduk. Aralarındaki fark, yapay zekâ sadece belli bir alanda, mesela satranç alanında kendini geliştirebilir ve yeni şeyler öğrenebilir ama matematik veya sanat alanında bir şey yapamaz, ancak “Genel Yapay Zekâ” bir insanın yapabileceği aklınıza gelebilecek neredeyse her şeyi bir insandan çok daha iyi yapabilecek, örneğin fizik alanında çığır açıcı buluşlar yapabilecek, tıpta yapacağı devrimler sayesinde insanlık hiç olmadığı kadar sağlıklı bir yaşam sürebilecek, iklim değişikliği sorununa çözüm bulacak, belki de Genel Yapay Zekâ’nın yazdığı bir kitap sizin en sevdiğiniz kitap olacak, en sevdiğiniz filmin senaryosu bir yapay zekâ tarafından yazılacak.

Şu anda dünyanın en iyi satranç oyuncusu bir insan değil, bir robot da değil, “AlphaZero” adlı bir yapay zekâ. Satranç yüzlerce yıldır insanlar tarafından oynanan bir oyun olmasına rağmen “AlphaZero” adlı yapay zekâ sadece 9 saatte kendi kendine oynadığı milyonlarca oyun sayesinde bu oyunu yüzyıllardır oynayan insanların en iyi oyuncusunu ve hatta dünyanın en iyi satranç motoru robotu olan Stockfish 8′ i yenmeyi başardı hem de daha önce satranç literatüründe olmayan yeni hamleler yaparak bunu başardı. Bu arada şunu da ekleyeyim, Stockfish 8′ i yenebilen insan yok, yani bir sıralama yapmak gerekirse dünyanın en iyi satranç oyuncusu bir yapay zekâ olan AlphaZero, ikincisi satranç motoru robotu olan Stockfish 8, ve üçüncüsü bir insan.

Genel Yapay Zeka çok iyi veya çok kötü şeylere sebep olabilir, neler olabileceğini tam olarak asla bilemeyiz, ancak hiçbir şeyin eski gibi olmayacağı kesin.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz