16.9 C
Malta
Pazar, Nisan 28, 2024
spot_img
spot_img

Türkiye-İsveç-NATO Görüşmesinde İsveç, Türkiye’nin AB Üyeliği Sürecine Destek Vereceğini Bildirdi

Türkiye, İsveç ve NATO arasındaki görüşmeler sonucunda, İsveç’in Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine aktif destek vereceği açıklandı.

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil olmak üzere Türkiye’nin AB üyeliği konusunda İsveç’in aktif bir rol üstleneceği belirtildi. Vilnius’taki üçlü görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya katılım protokollerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sevk edeceği ve İsveç’in de Türkiye’nin AB üyeliğinin canlandırılması için çabaları destekleyeceği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Vilnius’taki NATO Zirvesi’nde bir araya geldiği belirtildi. İki ülke arasında yapılan müzakereler sonucunda Türkiye ve İsveç’in birlikte çalıştığı ve Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerini karşılamak için çabaladığı vurgulandı. İsveç’in anayasasını değiştirdiği, yasalarını düzenlediği, terörle mücadelede işbirliğini genişlettiği ve Türkiye’ye silah ihracatını yeniden başlattığı ifade edildi.

Bu görüşmeler çerçevesinde Türkiye ve İsveç arasında yeni bir ikili Güvenlik Mekanizması’nın oluşturulması ve ikili ticaretin ve yatırımların artırılması konusunda mutabakata varıldığı da belirtildi. İsveç, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil olmak üzere canlandırılmasına aktif destek vereceğini taahhüt etti. Türkiye’nin NATO üyeliği konusunda TBMM’ye sevk kararı İsveç basınında da geniş yankı buldu.

Avrupa liderleri, Türkiye-İsveç-NATO görüşmesinin sonuçlarını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve diğer liderler, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine destek verme kararını olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Ayrıca, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren ve diğer birçok lider, İsveç’in NATO üyeliğinin güvenliği artıracağını ve bölgesel işbirliğini güçlendireceğini ifade etti.

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine destek verme kararı, Avrupa ve uluslararası basında geniş yankı uyandırdı. Haberler, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliği konusunda yeşil ışık yaktığını ve kararın İsveç basınında da büyük memnuniyetle karşılandığını aktardı. Ayrıca, Avrupalı liderlerin bu kararı memnuniyetle karşıladığı ve İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili olumlu mesajlar verdiği belirtildi.

Kaynak: AA

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz