15.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Türkiye Cumhuriyeti resmi otoritelerince Türkiye’ye girişlere ilişkin kararlar

8 Temmuz 2021 / Malta / Çağrı Yalçın

Türkiye’ye seyahat

Koronavirüs (Covid-19) küresel salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti resmi otoritelerince Türkiye’ye girişlere ilişkin aşağıdaki kararlar alınmıştır.

 

  • Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan gelen yolcuların Türkiye’ye giriş yapmaları konuya dair yeni bir karar alınana kadar yasaklanmıştır. Fakat bu kişilerin Türkiye üzerinden transit seyahat gerçekleştirmelerinde bir engel yoktur, bu ülkelerden uçuşlarımız devam etmektedir.

 

  • Başka bir ülkeden geldiği halde son 14 günde Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’da bulunduğu anlaşılan kişilerden Türkiye’ye varış saatinden en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı talep edilecek ve bu kişiler Valiliklerce belirlenecek yerlerde 14 gün süreyle karantinaya alınacaktır. Karantinanın 14. gününün sonunda yapılacak PCR test sonucunun negatif çıkması durumunda, karantina tedbiri sonlandırılacaktır. PCR test sonucu pozitif çıkanlar ise test sonucunun pozitif çıktığı tarihten itibaren izolasyona alınacak ve 14. günün sonunda PCR testinden negatif sonuç alınması halinde tedbir sonlandırılacaktır.

 

  • Afganistan ve Pakistan’dan Türkiye’ye gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 gün olarak uygulanacak olup, karantinanın 7. gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması halinde zorunlu karantina uygulaması sonlandırılacaktır. PCR testinin pozitif çıkması halinde ise Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 Rehberi doğrultusunda hareket edilecektir.

 

  • Son 14 günde Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’da bulunan ya da Afganistan veya Pakistan üzerinden Türkiye’ye gelen veya son 14 günde bu iki ülkede bulunan kişilere yönelik uygulanacak olan zorunlu karantina Valiliklerce belirlenen yurtlarda veya karantina oteli olarak hizmet veren konaklama tesislerinde uygulanabilecektir. Karantina otelleri, konaklama ücretleri, bu kişilerin sınır kapılarından transferleri vb. hususlara ilişkin usul ve esaslar Valiliklerce belirlenecek ve ilan edilecektir.

 

  • Birleşik Krallık, İran, Mısır ve Singapur’dan gelen kişilerden girişten en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı talep edilecektir.

 

  • Birinci, ikinci ve dördüncü maddelerin kapsamında kalmayan diğer ülkelerden gelen kişilerden, Türkiye’ye girişten en az 14 gün önce aşı yaptırıldığına ve/veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden başlamak üzere son altı ay içinde Covid-19 hastalığını geçirdiğine dair ilgili ülke resmi otoritelerince düzenlenmiş belgeyi ibraz edenlerden ayrıca negatif sonuçlu PCR/hızlı antijen test raporu ibrazı talep edilmeyecek ve bu kişiler için karantina tedbiri uygulanmayacaktır. Bu ülkelerden Türkiye’ye girişlerde aşı sertifikasının veya Covid-19 hastalığını geçirdiğine dair belgelerin ibraz edilememesi durumunda, girişten en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu veya girişten en fazla 48 saat önce yapılmış negatif hızlı antijen test sonucunun ibrazı yeterli görülecektir.

 

  • Türkiye’ye girişlerde yolcular varış noktalarında örnekleme (sampling) temelinde PCR testine tabi tutulabilecektir. Bu kapsamda gelen yolcuların test örnekleri alındıktan sonra nihai varış yerlerine gitmelerine izin verilecek, test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 Rehberi doğrultusunda tedavileri yapılacaktır. Test sonuçları pozitif çıkan kişiler ile yakın temasta bulundukları kişiler kendilerinin belirledikleri adreslerde 14 günlük süre ile karantinaya alınacaklar ve 10. günün sonunda yapılacak PCR test sonuçlarının negatif olması durumunda karantina koşulları sonlandırılacaktır. Bu kişilerden Delta varyantı taşıdığı tespit edilenlerin karantina koşulları 14. günün sonunda PCR testi negatif sonucuyla sonlandırılacaktır.

 

  • Türkiye’ye giriş yapacak vatandaşlarımızdan, ülkeye girişten en az 14 gün önce aşı yaptırıldığını ve/veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden başlamak üzere son altı ay içinde Covid-19 hastalığını geçirdiğini belgeleyenler ile girişten en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporunu ya da girişten az fazla 48 saat önce yapılmış negatif hızlı antijen test sonucunu ibraz edenlerin Türkiye’ye girişlerine izin verilecektir.

Bu bilgilerin yanı sıra;

  • Yurt dışı seferlerimizle seyahat ederek Türkiye saati ile 15 Mart 2021 tarihinden itibaren Türkiye’ye giriş yapacak yolcularımızın (aktarma yapacak yolcular ve 6 yaşın altındaki yolcular hariç) uçuşları öncesi son 72 saat içerisinde bu sayfa üzerinden erişebilecekleri Türkiye’ye Giriş Formu’nu doldurmaları gerekmektedir. Doldurulan forma ait kağıt çıktı veya doldurulmuş formun mobil görüntüsü uçuş öncesinde istasyonlarda kontrol edilecektir.
  • Havalimanları ve uçuşlarda tüm yolcularımızın maske takması gerekmektedir.
  • Yolcularımız Türkiye varışlı uçuşlarında “yolcu bilgi formu” dolduracaktır.
  • Havalimanlarımızda ateş ölçümü; Kanada, Singapur, Guanzo seferleri ve kısa bağlantı süresi nedeniyle hot connection noktalarını (90 dakika ve altı bağlantısı bulunan transfer yolcuların kullandıkları noktalar) kullanan yolcular için devam edecek olup, diğer destinasyonlar için kaldırılmıştır.
  • Türkiye’ye giriş yapacak yolcularımızın ibraz edeceği PCR testleri için RNA ve nükleik asit testleri de aynı kapsamda kabul edilebilecektir.
  • Bu gereklilikler dış hat transfer yolcuları için geçerli değildir.
  • Uçak, gemi adamları ve tır şoförleri SARSCoV2 PCR testi ve karantina uygulamasından muaf tutulacaktır.

6 yaş altı yolcularımızdan PCR testi, aşı belgesi veya yolcunun son 6 ay içerisinde Covid-19 hastalığını geçirdiğine dair belgeler talep edilmemektedir. Türkiye içinde yapılacak uçuşlarda HES kodu alınması zorunludur. Yabancı yolcularımız için Hes Kodu zorunluluğu yoktur. Detaylar için Hayat Eve Sığarsayfamızı inceleyebilirsiniz.

Yurt dışına yapacağınız seyahatleri planlarken gideceğiniz ülkelerdeki seyahat kurallarını incelemenizi öneriyoruz. Ülkeler tarafından uygulanan kurallar için IATA tarafından İngilizce olarak sağlanan seyahat haberleri sayfasını inceleyin. Şartlarınızın gitmek istediğiniz ülkenin kurallarına uygun olup olmadığını incelemek için pasaport, vize ve sağlık bilgileri sayfasını ziyaret edin.

Türk vatandaşları için 

Dünyayla yeniden buluşmak için sabırsızlandığınızı biliyoruz. Sizi sevdiklerinizle ve çok özlediğiniz gökyüzü ile buluşturmak için yurt dışı seferlerimizi artırıyor ve özenle çalışmaya devam ediyoruz. Uluslararası otoritelerle iş birliği yaparak geliştirdiğimiz hijyen önlemleri ile sağlıklı ve güvenli bir şekilde seyahat edebilirsiniz.

Yurt dışı seyahatlerinizi planlamadan önce Türk vatandaşlarını kabul kurallarına Seyahat Yasağı Kalkan Ülkeler sayfası üzerinden erişebilirsiniz.

Kaynak Turkish Airlines

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz