11.9 C
Malta
Perşembe, Nisan 25, 2024
spot_img
spot_img

EneMalta duyurdu: Yüksek sıcaklık nedeniyle 27 bölgede planlı elektrik kesintileri yaşanacak

3 Ağustos 2021 / Malta / Çağrı Yalçın

Malta, yaz ortasında kavurucu  sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya kalmaya devam ederken, Enemalta önümüzdeki günlerde 26 bölgede elektrik kesintisi planlandığını belirtti.

Enemalta’nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre,  planlı ağ bakımı ve yükseltme çalışmaları “Malta ve Gozo’nun farklı bölgelerinde geçici elektrik kesintileri gerektirebilir“.

Duyuruda, “Bu çalışmalar, ulusal elektrik şebekesinin servis ve güçlendirme gereksinimlerinin bir parçası olarak yıl boyunca düzenli olarak gerçekleştiriliyor” denildi.

Ancak elektrik kesintileriyle ilgili haberler zaman zaman manşetlerde olsa da, bu yılki elektrik sorunları, normalden daha yüksek sıcaklıklar nedeniyle sakinleri normalden daha fazla rahatsız ediyor.

Malta şu anda yazın ikinci sıcak hava dalgasını yaşıyor

Met Office’e göre, perşembe gününe kadar maksimum 39°C sıcaklık bekleniyor ve  ofisin sıcaklığın cuma günü 37°C’ye, cumartesi günü ise 35°C’ye düşmesini beklediğini söyledi.

Bazı bölgelerde daha sık görülen elektrik kesintileri, birçok kişinin elektrikli fanlar veya klima sistemleri çalışamadığı için uykusuz geceler geçirdikleri anlamına geliyor.

Enemalta web sitesine göre, planlanan çalışmaların hiçbiri gece boyunca devam edecek şekilde ayarlanmadı.

Enemalta, talebin rekor seviyelere ulaştığını belirtti

Kesintilere neyin neden olduğu konusunda Enemalta’ya gönderilen sorular yanıtlanmadı, ancak salı günü yapılan bir basın açıklamasında, elektrik arzı talebinin pazartesi günü 561 MW’lık rekor seviyeye ulaştığı ve şimdiye kadarki en yüksek orana kıyasla yüzde altı artış olduğu belirtildi. temmuz 2019’da 510MW olarak kaydedilmişti.

Malta adalarını vuran ilk sıcak hava dalgasından bu yana, talebin 536 MW’a ulaştığı haziran ayının sonuna doğru elektrik talebi artıyor.

Enemalta, “Bu, iki yıl önce temmuz ayında ulaşılan rekoru da aştı. Yılın ilk yedi ayında elektrik talebi geçen yıla göre yüzde 7,7 arttı.” dedi.

Şirketin mart ayında yaptığı açıklamaya göre, 2020 yılında talep yüzde 4,5 düştü.

Enemalta, artan sıcaklıklarla birlikte talepteki bu artışın “düşük voltaj şebekesinde hasara” yol açtığını söyledi.

“Kesinti süresi arızanın tipine göre değişiyor. Sonuç olarak, bazı durumlarda elektrik beslemesi birkaç dakika içinde geri geliyor, bazılarında ise daha uzun sürüyor. Enemalta, rahatsızlıkları azaltmak için mümkün olduğunda jeneratörleri trafo merkezlerine yerleştirirken, onarım çalışmaları sürüyor.”

Mahalle sakinleri geceleri uzun süren kesintilerden şikayet ediyor.

Örneğin, Żebbuġ sakinleri grubunda, Facebook kullanıcıları günlerdir devam eden bir sorun olan kısa elektrik kesintileri vakalarını bildirdiler. Benzer gönderiler, diğer yerler için gruplarda da paylaşıldı.

Maltalılar sosyal medyada tepsi gösterdi

Expats Malta sosyal grubunda bir Facebook kullanıcısı Pazartesi günü geç saatlerde St Julian’s’taki elektrik kesintilerinden şikayet ettiğinde, birçoğu kendi bölgelerindeki benzer durumları bildirmek için aynı yöntemi kullandı.

Bütün Triq Il-Mensija sokağı, St Julians az önce karardı ve Enemalta’da elektrik kesintileri hakkında bilgi yok, ne olduğunu bilen var mı?” Rabat, Ħamrun, Żejtun ve Swieqi sakinlerinin araya girdiğini söyledi.

Ve “Maltalı elektrik kesintisi destek grubu” olarak hizmet veren “Ene-bitching” grubundaki kullanıcılara göre, Gzira sakinleri pazartesi günü altı saatten fazla elektriklerinin olmadığını söylerken, benzer sorunlar Vittoriosa ve Birkirkara’da da bildirildi.

Haziran ayında, Malta yılın ilk sıcak dalgaları sırasında, hasarlı yeraltı kablosu adanın her yerinde çeşitli yerlerde kesintilere neden olmuştu..

Bu durumda Enemalta, kablonun sıcak hava nedeniyle zarar gördüğünü ve yükün hızla yükselmesine neden olduğunu söylemişti, ancak halka sıcak havanın neden olduğu talep artışına rağmen yeterli tedarik kapasitesine sahip olduğuna dair güvence verdi.

Kaynak Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz