20.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

Son bir haftanın haber özetleri

20 Aralık-26 Aralık 2021

Merhaba sevgili Malta Haber okuyucuları, geride bıraktığımız haftaya okuyucumuz Murat Kaçar’ın sizleri özel aracınızla Malta Türkiye arası bir yolculuğa çıkardığı yazısı ile başladık.

Malta’dan hazırlıktan Türkiye İpsala sınır kapısı girişine kadar ihtiyaç duyulan her şey detaylı bir şekilde paylaşılıyor, bu deneyim yazısını okumadıysanız mutlaka göz atın diyoruz.

Malta Haber’in kuruluşundan beri takipçisi olan Amerikan Üniversitesi’nden hocamız İlker Yıldız beyin bizim için oldukça anlamlı olan dayanışma yazısını, tekrar tekrar okuyup bizler motive oluyoruz. Bu güzel anlamlı desteğe işini yapan her kesimin ihtiyaç duyduğu gibi bizim de ihtiyaç duyduğumuz inkar edilemez. Ve bu güzel bir şey, bizi mutlu eden bir şey.

Bizim için böylesi özel yazıların yer almasıyla güzel başladığımız hafta tüm Avrupa’yı etkisi altına alan Covid-19 yeni varyantı Omikron, en önemli gündem maddesi oldu.

İngiltere ile artan Omikron varyantına karşı sert önlemler alınmaya başlanmıştı. Almanya’dan da ilk Omikron varyantlı ölüm haberinin geldiği hafta Avrupa’nın bir çok ülkesi Noel etkinliklerini ya iptal etti yada yeni kısıtlamalar altına kutlanılmasına karar verdi.

Ve tabi Malta, Avrupa’nın en düşük oranına sahip Malta’da bu hafta kesintisiz şekilde vaka sayıları artmaya devam etti ve rekor rakamlar kaydedildi.

Sırasıyla 55 – 255 – 530 – 733 – 955- 917 yeni vaka kaydedilen Malta’da durumun ciddiyeti çok net anlaşılıyor.

Malta’da da bu nedenle en önemli gündem Omikron ve yeni kısıtlamalar. Noel etkinlikleri iptal edildi, yarından itibaren tüm işletmeler gece 01:00’de kapatılacak, ayakta hiçbir etkinlik düzenlenemeyecek, 17 Ocak tarihi itibariyle ise sadece aşılı olanlar bar ve restoranlara gidebilecek.

Sağlık yetkililerinin, güçlendirici aşı çağrıları devam ederken geçerli Aşı Sertifikası’nda artık güçlendirici doz almış olmak belirleyici olacak ve 9 ay kullanım süresi bulunacak.

Aynı şekilde artan vaka sayıları nedeniyle Mater Dei Hastanesi’nin yatak sayıları artırıldı ve  ziyaret saatleri kısıtlandı.

Bu sağlık gündemimizin içinde yazarımız Alper Yılmaz bey “Bağışıklık sistemi” üstüne yazısı ile bizleri savunma mekanizmamız hakkında bilgilendiriyor.

Malta yetkililerinin bir haftadır karaya çıkmalarına izin verilmeyen sığınmacılara Noel öncesi Sicilya’da çıkacakları liman bulunması haberi, pandemi gölgesinde kalan fakat hız kesmeden devam eden sığınmacı meselesinin insani boyutundan bir kesit gibi belleğimizde yer aldı.

Ve Türkiye, Türkiye’de ilk gündem salgın değil. Artan vaka sayılarına rağmen öncelikli konu olmaması sevindirici gibi gelebiliyor ancak öncelikli konu devam eden Ekonomik gündemin yoğunluğu.

Tarihi rekor seviyesini kıran Euro, Dolar, Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan’nın haftanın ilk gününde açıkladığı “Kur Korumalı Mevduat” hesabı ardından çok hızlı şekilde düştü. İlk gün 18 TL seviyesini geçen Dolar, Cuma akşamını 10.70 TL’den kapattı.

Yaşanan bu hareketlilik Türkiye’nin en önemli gündem maddesi oldu. Yurt dışı piyasalarının Noel nedeniyle kapalı olmasından dolayı piyasada tek kalan TCMB’nın rezervlerden  Dolar satışı yaptığını açıklayan ekonomistler ise eleştirilerini artırıyor.

Bu gündemin dışında ise en önemli gelişme yerli aşı Turkovac’ın acil kullanım onayı aldığı ve seri üretime geçildiği haberleri oldu. Bu konuda da meslek örgütleri başta bir çok kesim sağlık yetkililerinin hiçbir veri paylaşmadan oldu bitti şeklinde aşı konusunu ele almalarını eleştirdi.

Türkiye Ermenistan arasında uçuşların başlıyor olması haberi istisna güzel haberler arasında yer aldı.

Son söz olarak, herkese Mutlu Noeller!

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz