23.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 19, 2024
spot_img
spot_img

Siber tacize 5 yıl hapis cezası geliyor

12 Şubat 2022

Adalet Bakanı Edward Zammit Lewis, siber taciz ve siber zorbalığa karşı 5 yıla kadar hapis cezası ve 30 bin Euro’ya kadar para cezası getiren yasa tasarısı hazırlandığını açıkladı.

Malta’da, mecliste tartışma sürecinin başlatıldığı yasa tasarısı ile Ceza Kanunu’nda siber taciz ve siber zorbalık suç kabul edilecek.

Adalet Bakanı Edward Zammit Lewis’in öncülük ettiği yasa tasarısı, bilgisayar veya elektronik iletişim cihazı kullanarak başka bir kişiyi takip etmeyi; başka bir kişiye ait olan veya kullandığı bilgisayarda yetkisiz bilgisayar işlevine neden olmak ve;  başka bir kişinin internet veya diğer elektronik iletişim kullanımını izlemeyi suç kabul ediyor.

Suçluların, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına ve/veya 30 bin Euro’yu aşmayan para cezasına çarptırılmasını öngören tasarı, suçun reşit olmayan veya savunmasız bir kişiye karşı işlenmesi halinde cezayı bir derece artırıyor.

Tasarıyı sunan Adalet Bakanı Lewis, siber zorbalığın insanları olumsuz etkilemediğini kendine zarar verme veya intihara bile yol açtığını belirterek cezai yaptırımlar gerektiğini söyledi.

Suçun bilgisayar veya başka bir elektronik iletişim cihazı ile mağdura yönelik tehdit, yıldırma, suistimal veya saldırgan sözler yoluyla işlenebileceğini belirten Lewis, “Siber zorbalıkta suç, sanığın eylemlerinin başka bir kişide korkuya veya zarara yol açacağını bilmesi gerektiğinde uygulanır” şeklinde konuştu.

Malta Daily

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz