11.9 C
Malta
Perşembe, Nisan 25, 2024
spot_img
spot_img

Sağlık müfettişi insanlara botulinum enjekte etmeden önce tıbbi yardım önerdi!

28 Mart 2023

Halk Sağlığı Müfettişi Charmaine Gauci, Türkiye’deki obezite tedavisi görenlerde rastlanan botulizm vakalarına neyin yol açtığını görmeyi beklediklerini belirterek insanları botulinum enjekte etmeden önce tıbbi yardım almaya çağırdı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) Avrupa’daki sağlık yetkililerini uyardığını ifade eden Halk Sağlığı Müfettişi Profesör Charmaine Gauci, Malta’da şimdiye kadar hiçbir vaka olmadığını belirtti.

Şimdiye kadar 28 Şubat – 8 Mart 2023 tarihleri arasında İstanbul’da özel bir klinikte tedavi gören 53 Avrupa vatandaşında botulizm görüldüğünü belirten Gauci, bunun kusurlu bir botoks vakasından mı yoksa prosedürün düzgün yapılmamasından mı kaynaklandığından hala emin olunamadığını çünkü prosedürün de riskleri olduğunu söylemenin daha doğru olduğunu ifade etti.

Hissedilen semptomlar arasında yorgunluk ve nefes darlığı olduğunu belirten Prof. Charmaine Gauci, işlem sırasında riskler veya komplikasyonlar gelişebileceğinden, bu tedaviyi yapmadan önce, yapmaya istekli olanların doktor tavsiyesi alması gerektiğini söyledi.

Avrupa’da şu ana kadar herhangi bir ölüm bildirilmemiş olmasına rağmen, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), botulizm riski nedeniyle Avrupa Birliği vatandaşlarına Türkiye’de obeziteye karşı mide tedavisi uygulamaktan kaçınmaları tavsiyesinde bulunuyor.

TVM

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz