9.9 C
Malta
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img
spot_img

İsveç’in bazı bölgelerinde yan etkileri sebebiyle Astra Zeneca kullanımı durduruldu

15 Şubat 2021 – Elif Ören

Aşılanan 400 hastane çalışanından 100’ünde AstraZeneca aşısı ile aşılandıktan sonra ateşleri yükseldi. Bir şirket sözcüsü konuşuyor. 

Stockholm– İsveç’in bazı bölgelerinde, Astra Zeneca aşısı ile aşılama şimdilik durdurulduKamu yayıncısı SVT’ye göre bunun nedeni hastane personeli arasında yan etkilerin görülmesidir. Rapora göre 400 kişiden 100’ü yan etkiler yaşadı. Ana ortak belirti ateşlenmeydi.  

AstraZeneca şirketi Bild-Zeitung’a şunları söyledi: “Şu anda bildirilen reaksiyonlar, klinik çalışma programımızdan elde edilen bulgulara dayanılarak beklediğimiz gibidir.” Bir yan etki olarak ateş, AstraZeneca tarafından nispeten yaygın ancak hafif ve hızlı bir şekilde geçici bir yan etki olarak önceden belirtilmişti. 

Bildirilen diğer yan etkiler, enjeksiyon yerinde ağrı ve hassasiyet, hafif ila orta derecede baş ağrısı, yorgunluk, titreme, ateş, halsizlik ve kas ağrısı gibi geçici lokal ve sistemik reaksiyonlardır. Bununla birlikte, İngiliz-İsveç aşısı onaylanmadan önceki tolerans çalışmalarında, yan etkiler vakaların yalnızca yüzde onunda meydana geldi. Sörmland ilinde ise söz konusu hastanede yan etkiler yüzde 25 (aşılanan 400 kişiden 100’ü) meydana geldi. 

AstraZeneca Kuzey Avrupa Tıp Başkanı Andreas Hidini, İsveçli yayıncı STV’ye “Bu, gözlemlediklerimizle uyuşmuyor.” Ve dahası: “Hayır, bu iyi değil. Bu, beklediğimizden daha fazla yan etkiye neden olan bir oran. Hidini, çalışmalarımızda bu tür yan etkilere sahip olanların sayısı yaklaşık yüzde 10’dur.” dedi. Yine de “endişelenmenize gerek yok”. Hidini’ye göre aşı, “şu anda dünya çapında milyonlarca insana ve hatta klinik deneylerde uygulandı ve orada gerçekten ciddi bir yan etki görmedik.” 

Ancak Sörmland bölgesinde, personel eksikliğini önlemek için AstraZeneca aşısının hastanenin tamamına değil, her koğuştan birkaçına verilmesi tavsiye edilir. Sörmland’a göre Moderna ve Biontech / Pfizer’den yapılan hazırlıklar ise güvenli bir şekilde uygulanmaya devam edecek. 

Başka bir İsveç eyaleti, “şaşırtıcı” sayıda yan etki bildirimi duyurdu 

Bild gazetesine göre İsveç’in Gävleborg eyaleti hastane personeline AstraZeneca aşısı yaptırmayı bıraktı. Jönköping eyaletinden de, AstraZeneca aşısı ile Covid 19 aşılamasından sonra yan etkilere sahip “şaşırtıcı” sayıda insan olduğuna dair raporlar geldi. 

Bu arada, Kuzey Ren-Vestfalya’nın Minden-Lübbecke bölgesindeki Neue Westfälische Zeitung ve Mindener Tageblatt’ta yer alan bir rapora göre, aşının uygulanmasından sonra hastalıkla ilgili birkaç başarısızlık oldu. En az 21 kurtarma çalışanı etkilendi. Ateş, titreme ve ağrıdan şikâyet ettiler. 

Hepsi AstraZeneca’dan aşı almıştı. İlçe, söz konusu yan etkilerin normal olduğunu açıkladı. Çevre ilçelerdeki kurtarma görevlileri aşılamadan sonra benzer yan etkiler bildirdiler. Toplamda kaç kişinin aşı olduğu ve Astra Zeneca tarafından belirlenen yüzde 10’luk olası yan etkilerin aralığının başlangıçta bilinmiyordu. 

Kaynak: Berliner-zeitung

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz