24.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 20, 2024
spot_img
spot_img

Rüzgar ve Güneş Enerjisi, 2030’da Dünya Elektriğinin Üçte Birini Sağlayacak!

Rocky Mountain Institute (RMI) tarafından yayınlanan rapora göre, rüzgar ve güneş enerjisi projeleri 2030 yılına kadar dünya elektriğinin üçte birinden fazlasını sağlamak üzere ilerliyor.

Bu gelişme, enerji sektörünün küresel iklim hedeflerine ulaşmak için önemli bir değişimi başarabileceğinin sinyalini veriyor.

Bir sonraki BM iklim zirvesi COP28’in başkanı Sultan al-Jaber, bu yılın başlarında sera gazı emisyonlarını azaltmak ve 2015 Paris iklim anlaşması hedeflerine ulaşmaya yardımcı olmak için 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji üretimini üç katına çıkarılması çağrısında bulundu.

RMI raporu, rüzgar ve güneş projelerinin küresel elektriğin en az yüzde 33’ünü üretmesiyle, fosil yakıtlı üretimde ve enerji fiyatlarında düşüşe yol açacağını gösterdi. Bu sektördeki büyüme, şu anda yaklaşık yüzde 12 olan güneş ve rüzgar enerjisi payını önemli ölçüde artırıyor.

Temiz enerjiye odaklanan ABD merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş RMI, araştırmayı Amazon’un sahibi Jeff Bezos tarafından finanse edilen 10 milyar dolarlık Bezos Earth Fund ile birlikte yürüttü.

Rapora göre, güneş enerjisinin maliyeti şu anda yaklaşık 40 $ (35.70 €) MWh’den megavat saat (MWh) başına 20 $’a (17.80 €) kadar düşecek. Proje sayısının artması ve ölçek ekonomilerinin iyileştirilmesiyle güneş enerjisi, şu anda en ucuz elektrik üretim biçimi olma özelliğini koruyacak.

RMI Kıdemli Müdürü Kingsmill Bond, “Hızlı yenilenebilir enerji dağıtımının faydası, daha fazla enerji güvenliği ve bağımsızlık sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda uzun vadeli enerji fiyatlarında düşüşe neden oluyor. Çünkü bu bir üretilmiş teknolojidir ve ne kadar çok kurarsanız o kadar ucuz olur” dedi.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz