30.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 18, 2024
spot_img
spot_img

Reuters önemli belgelere ulaştı: AB Zirvesi’nde Türkiye için hangi yaptırımlar düşünülüyor?

10 Aralık 2020 / Malta

Reuters haber ajansının ulaştığı sızıntı belgelere göre Avrupa Birliği, liderler zirvesinde Türkiye’de bazı kişi ve şirketlere yaptırımlar öngörüyor.

Reuters haber ajansından Robin Emmott’un ulaştığı bilgilere göre Avrupa Birliği (AB) Türkiye’ye olası yaptırım maddelerini kararlaştırdı.

Pazartesi günü Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanlarının liderler zirvesine sunduğu yaptırım maddelerine göre sularda sondajdan sorumlu daha fazla Türk birey ve şirkete yaptırım uygulayacak.

Temel liste ve ek listeler

Kabul edilirse, Reuters tarafından görülen taslak açıklamaya göre AB, 2019’dan beri halihazırda yürürlükte olan bir yaptırım listesi ve kapsamının “genişletilmesi üzerinde çalışılması” temelinde “ek listeler hazırlayacak”.

Yunanistan: Yeterli değil

İç tartışmalarla ilgili brifing veren diplomatlara göre, iki sayfalık bildiriyle ilgili müzakereler devam ediyor ve Türkiye’yi kıta sahanlığından hidrokarbon çıkarmakla suçlayan Yunanistan ve Kıbrıs, yaptırımların yeterince ileri gitmediğine inanıyor.

AB liderleri, Ekim ayında Türkiye’ye Kıbrıs kıyılarında ve Yunanistan açıklarında hidrokarbon sondajı yapması nedeniyle yaptırım uygulanması tehdidinin üstesinden gelip gelemeyeceğini düşünüyor.

Pazartesi günü, AB dışişleri bakanları Türkiye’nin Yunanistan ve Kıbrıs ile olası doğalgaz kaynakları konusundaki anlaşmazlığı sona erdirmede yardımcı olamadığını, ancak AB zirvesi için misilleme amaçlı herhangi bir karar bıraktıklarını söylemişlerdi.

AB, geçtiğimiz yıl Doğu Akdeniz’de izinsiz aramaları cezalandırmak, Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde veya kıta sahanlığında planlama yapmak veya faaliyetlere katılmakla suçlanan kişi ve şirketlerin varlıklarını dondurmak için bir yaptırım programı oluşturdu.

TPAO listede yer alıyor

Şimdiye kadar, Türkiye’nin devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) yalnızca iki üst düzey yetkilisi yaptırım listesine alındı, ancak Kıbrıs bu yılın başlarında daha fazla şirketin yer altığı bir liste talep etmişti.

Kıbrıs’ın uluslararası alanda tanınan hükümeti, 2011 yılında açık deniz gazı keşfetti, ancak çok uluslu şirketlere petrol ve gaz araştırmaları için lisans verdiği ada çevresindeki deniz bölgelerinde Türkiye ile anlaşmazlık halindeydi.

Kaynak: Bianet

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz