21.9 C
Malta
Pazar, Ekim 19, 2025
spot_img
spot_img

Portekiz’de Burka Yasağı: Parlamento “Tam Yüz Örtüsü”nü Kamu Alanlarında Yasakladı

Portekiz Parlamentosu, ülkede kamuya açık alanlarda tam yüzü örten giysilerin —özellikle burka ve nikapın— giyilmesini yasaklayan yasa tasarısını onayladı.

Yasa, aşırı sağcı Chega Partisi tarafından sunuldu ve merkez-sağ koalisyon partilerinin desteğiyle kabul edildi. Tasarıya göre, yüzü tamamen kapatan kıyafetleri kamu alanlarında giymek 200 ila 4.000 euro arasında para cezası gerektirecek. Ayrıca, bir kişiyi bu tür giysileri giymeye zorlayanlar üç yıla kadar hapis cezası alabilecek.

Yasada, sağlık, güvenlik veya dini ibadet gibi zorunlu durumlar için istisnalar yer alıyor. Örneğin ibadet yerlerinde, diplomatik temsilciliklerde ya da iklim koşullarının gerektirdiği durumlarda yüz örtüsüne izin verilebilecek.

Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, yasayı imzalamadan önce metni Anayasa Mahkemesi’ne sevk edebilir veya veto edebilir. Bu nedenle düzenleme, henüz resmen yürürlüğe girmedi.

Yasa, Portekiz’i Fransa, Belçika, Avusturya ve Hollanda gibi Avrupa’da benzer düzenlemeleri hayata geçiren ülkeler arasına katıyor.

Ancak karar, ülkedeki insan hakları örgütleri ve bazı muhalefet partileri tarafından tepkiyle karşılandı. Eleştirmenler, düzenlemenin ifade ve din özgürlüğünü kısıtladığını, azınlıkları hedef aldığını savunuyor.

Yasanın destekçileri ise, kadınların yüzlerini örtmeye zorlanmasının “eşitlik ve insan onuruyla bağdaşmadığı” görüşünü öne çıkarıyor.

Portekiz’deki Müslüman toplulukların ise karara ilişkin açıklama yapması bekleniyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz