16.9 C
Malta
Perşembe, Nisan 25, 2024
spot_img
spot_img

Pandeminin ilk otuz günü

Malta’da virüsün 30. günündeyiz!

5 Mart’da vaka ilk görüldüğünde hepimiz endişelendik. Ada küçük, nufüsun kendisi az ama yoğunluğu fazla. Dolayısıyla pandeminin ismine “yakışır” bir şekilde kendini göstermesi için Malta’da şartlar müsait!

12 yaşında İtalya seyahatinden dönen bir kız, üçüncü günde semptomları göstermişti. Sıfırıncı vaka olan bu İtalyan kızımızı hiç unutmayacağız. Sıhhatine kavuşmuş olmasını temenni ediyorum.

Malta çok geçmeden okulları tatil etti. İtalya’nın da dahil olduğu beş ülkeden gelenlere ev karantinası uygulamaya hemen başlandı.

5 ülkeyi içine alan karantina kararı çok geçmeden tüm ülkelerden yapılan girişleri kapsayacak şekilde genişletildi.

Karantina kararına aykırı davrananlar önce 1.000 euro, ardından 3 bin euro para cezasına çarptırılmaya başlandı.

65 yaş ve üzeri için, sonrasında da kronik rahatsızlığı bulunanlar ve hamile kadınlar da dahil risk arzeden gruplar için Türkiye’dekine benzer evden çıkmamaları için tavsiye tonunda bir yasak kararı daha alındı.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü’nün Malta için söylediği övgü dolu sözler hem adada yaşayan biz Türkiyeli nüfusun, hem de buradaki ahvalimizi merak eden ülkedeki sevdiklerimizin yüreklerine su serpti.

Şimdiye dek bir günde tespit edilen en büyük pozitif vaka sayısı 19.

Fakat son günlerde pozitif vaka sayısı günlük iki haneli rakamlarla anılmaya başlandı.

227 vaka ile Malta korona virüs macerasına devam ediyor.

Çok şükür henüz ölümle sonuçlanan bir vaka yok. Aksine yoğun bakımdaki hastaların tedavilerinin devamı için hastahane servislerine naklediklerini; 5 iyileşen vaka olduğunu; hastaların çoğunun evlerinde bakıldığını biliyoruz.

Her ne kadar pandeminin ilk günlerde yabancılara yönelik “ötekileştirici” bir takım söylemler duyulmuş olsa da çok geçmeden yerini tekrar adaya yakışır bir şekilde sağduyu ve birliktelik mesajlarına bıraktı.

Küçük ülke Malta’nın pandemi serüveni ilk 30 gününde özetle bu şekilde.

Malta Haber olarak herkese güvenli ve sıhhatli günler diliyoruz.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz