16.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 4, 2024
spot_img
spot_img

NATO’ya Yeni Üyeler: Finlandiya ve İsveç! Rusya’dan Tepki Var!

NATO, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından Finlandiya ve İsveç’in katılımıyla 32 üyeye ulaştı. Bu iki ülkenin üyeliği, Rusya’nın tepkisini çekti.

NATO, 4 Nisan 1949’da kuruldu ve “Açık kapı” politikası izliyor. Soğuk Savaş’ın bitmesinin ardından 10 defa genişleyen NATO’ya son olarak Finlandiya ve İsveç katıldı.

Uzun süredir tarafsızlık politikası uygulayan Finlandiya ve İsveç, 24 Şubat 2022’de Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasının ardından 18 Mayıs 2022’de NATO’ya üyelik başvurusunda bulundu.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile terörle mücadelede işbirliği taahhüt ettiği Üçlü Muhtıra’ya imza attı. Macaristan ve Türkiye’nin de onayıyla Finlandiya 4 Nisan 2023’te, İsveç ise 7 Mart 2024’te NATO’ya katıldı.

Rusya’nın Tepkisi:

Rusya, NATO’nun genişlemesini kendisine tehdit olarak algılıyor ve Finlandiya ve İsveç’in üyeliklerine tepki gösterdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bu durumun gerginliği artıracağını ve karşı tedbirler alacaklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de iki ülkenin üyeliğini eleştirerek, tarafsız kalmalarının daha iyi olacağını savundu. Putin, Finlandiya sınırına asker konuşlandırmak zorunda kalacaklarını da belirtti.

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği, Rusya ile NATO arasındaki gerilimi daha da artırdı. Önümüzdeki dönemde bu gerginliğin nasıl seyredeceği merak konusu.

Kaynak: NATO’nun resmi web sitesi:

Anadolu Ajansı

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz