16.9 C
Malta
Pazartesi, Nisan 29, 2024
spot_img
spot_img

MTA Bütçesinde Kesinti: Turizm Otoritesi Aşırı Harcamalarla Eleştiriliyor

MTA bütçesi kesildi, aşırı harcamalar eleştiriliyor.

Malta Turizm Otoritesi (MTA), hükümetin harcamalarını kontrol etme girişimi olarak görülen bir hamle sonucunda on yılın ardından ilk kez bütçesinde kesintiye uğradı.

MTA, son on yılda çoğu bütçede büyük kazananlardan biri olmuş ve 2014 yılında 28,5 milyon Euro iken 2023’te %320’lik büyük bir artışla 119,5 milyon Euro’ya ulaşmıştı. Ancak 2024 bütçesinin 9,5 milyon Euro azaltılmasıyla MTA, on yılın ardından ilk kez bütçede kesintiye uğradı.

Bu, İşçi Partisi’nin 2013 seçimlerinden bu yana hükümet tahsisini artırmadığı ilk kez oldu.

MTA’nın bütçesi, turizm sektörünün pandemi döneminde yavaşladığı bir dönemde bile artmış ve 2020 ile 2021 arasında tahsisatı 10 milyon Euro artmıştı.

İçeriden gelen bilgilere göre, hükümetin aşırı harcamaların baş sorumlusu olarak görüldüğü ve daha düşük bir bütçeyle daha verimli çalışabileceğine inandığı ifade ediliyor.

MTA, 2021 yılında bütçesini aşan ve hükümet harcamalarına ilişkin incelemelerde sık sık eleştirilen uzun süredir mali yönetim konusunda sık sık eleştirilere maruz kalıyor.

Turizm Bakanı Clayton Bartolo, aşırı harcamalarla ilgili endişeleri görmezden gelerek bunu bir “yatırım” olarak değerlendirdi.

Son bütçe rakamları, kurumun bir sonraki yıl 14 milyon Euro kadar fazla harcama yaptığını göstermesine rağmen, bu yatırımın sınırlı olduğu konusunda işaretler göstermiyor.

Veriler, turizm sektörünün pandeminin neden olduğu yavaşlamadan hızlı bir toparlanma yaşadığını ve geçen yıl yaklaşık 2,3 milyon turistin Malta’yı ziyaret ettiğini gösteriyor.

Bu yılın rakamlarının daha da artması bekleniyor. NSO verileri, temmuz ve ağustos aylarında Malta’yı ziyaret eden turist sayısının geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse %20 daha yüksek olduğunu gösteriyor.

İlkbahar dönemi rakamları daha da etkileyici; Nisan ve Haziran ayları arasında ziyaretçi sayısının geçen yıla göre üçte birden fazla arttığı görülüyor.

Malta Oteller ve Restoranlar Birliği tarafından yapılan bir araştırma, bu yılın ikinci çeyreğinde şaşırtıcı bir şekilde 840.000 kişinin Malta’yı ziyaret ettiğini gösteriyor; bu rakam 2019’dan bile daha fazla.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz