18.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 13, 2024
spot_img
spot_img

Mobil klinikler açıldı, Mosta Teknopark’ta yüzlerce kişi aşı kuyruğuna girdi

19 Temmuz 2021 / Malta / Çağrı Yalçın

İlk mobil klinik kapılarını açtığı pazartesi günü yüzlerce kişi COVID-19’a karşı aşı olmak için sıcaklara göğüs gerdi.

Mosta Teknopark’taki randevusuz pop-up sabah 9.30’da açıldı ve sadece öğlene kadar çalışması planlanmıştı, ancak çok fazla insanın gelmesiyle birlikte saatlerini uzatmak zorunda kaldılar.

Sakinler ayrıca Üniversitedeki Gateway Hall’daki bir sabit kliniğe de akın etti.

Kuyruklardaki çoğu kişi, henüz kimlik kartlarına sahip olmadıkları veya randevu almadıkları için daha önce jab almaya uygun olmayan yabancı uyruklu kişilerdi.

Bunlardan biri, sonunda aşıyı yaptırabildiği için rahatladığını söyleyen Almanya’dan 37 yaşındaki Karl Freidman’dı.

Daha önce yapamadım çünkü hala kimlik kartımı almayı bekliyorum ama şimdi nihayet alabiliyoruz, bu da hayatı kolaylaştırıyor” dedi.

Times of Malta’ya konuşanların bir bölümü,  başlangıçta aşı olma konusunda isteksiz olduklarını, ancak daha katı seyahat kurallarının fikirlerini değiştirmelerine neden olduğunu söyledi.

Almanya’dan 31 yaşındaki Bettina Apoloner, “Bazı şeylere karşı şiddetli alerjik reaksiyonlarım olduğu için ilk başta aşı yaptırmakta biraz tereddüt ettim ama şimdi onsuz seyahat edemeyeceğinize göre aşı yaptırmaya karar verdim” dedi.

Her iki kuyrukta da sadece birkaç Maltalı vardı, aralarında AB dışında verilen aşı sertifikası tanınmadığı için tekrar aşı yaptırdığını söyleyen bir kişi de vardı.

Seyahat etmekte zorlandım, bu yüzden sağlık görevlilerinin tavsiye etmemesine rağmen Malta’da tekrar aşı olmaya karar verdim” dedi.

Yurtdışında çalıştığı ve düzenli olarak seyahat etmesi gerektiği için, başka türlü bit çözüm olmadığını söyledi.

Mosta’daki kliniği koordine eden Diş Cerrahisi Fakültesi Dekanı Profesör Nikolai Attard, ortaya çıkan birkaç Maltalıyı “dönüştüren” olarak nitelendirdi.

Sosyal medyadaki hype yüzünden aşıyla o kadar ilgilenmediler ve şimdi ortaya çıkan istatistiklerden görüyorlar ki, aşılar işe yarıyor.”

Temmuz ayının ortasında uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalınmasıyla ilgili olarak, bazıları neden yaşlı ve daha savunmasız kişilere alternatif düzenlemelerin sunulmadığını sorgulandı.

Apoloner, yaşlı bir kadına kuyruğun sonuna kadar eşlik ettiğini ve sıcakta bekleyen diğer yaşlı insanları gördüğünü onlara öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Chris Fearne’e göre, Malta’nın aşı alma oranı çok yüksek ve insanların yüzde 81’i şu anda tam olarak aşılanmış durumda.

Klinik Çarşamba günü Zejtun’u ve Cuma günü St Julian’s’ı ziyaret edecek. Üniversiteye giriş kliniği pazartesiden cumartesiye 08:30-15:00, Gozo Konferans ve Fuar Merkezi ise pazartesiden cumaya 08:30-15:00 saatleri arasında açık olacaktır.

İnsanlardan jab’ı alabilmek için elektrik faturası gibi ikametgah belgesi getirmeleri isteniyor.

Kaynak Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz