15.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

MH370: Kayıp Uçağın Gizemi 10 Yıl Sonra da Çözülemedi!

Malezya Havayolları MH370 sefer sayılı Boeing 777 yolcu uçağı, Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken 8 Mart 2014 tarihinde radardan esrarengiz bir şekilde kaybolmuştu. Uçakta bulunan 239 kişiden geriye ise hiçbir iz kalmadı.

Havacılık tarihindeki en kapsamlı arama çalışmalarına rağmen uçak bulunamadı. Bugün, uçuşun üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen kayıp yolcuların aileleri hala cevap ve umut arıyor. Aileler, yedi yıl önce durdurulan arama çalışmalarının Çin hükümeti tarafından tekrar başlatılmasını talep ediyor.

Oğlu uçakta kaybolan Li Shuce, cuma günü gerçekleşen basın toplantısında umudunu koruduğunu dile getirdi: “Oğlumun yaşadığına inanıyorum. Onun yakında geri dönmesini dört gözle bekliyoruz. Harika bir çocuktu.”

Cuma öğleden sonra, Li dahil olmak üzere bir düzineden fazla kişi, Pekin’deki Malezya Büyükelçiliği yakınlarında bir kavşakta toplandı. Polislerce kapatılan yolun önünde bir araya gelen aileler birbirlerine teselli verirken, “Malezya, sevdiklerimizi geri ver!” sloganları attılar.

Ellerinde Malezya Başbakanı Anwar İbrahim’e hitaben yazılmış bir mektup taşıyan bir grup gösterici, polis hattını geçerek büyükelçiliğe yaklaşmasına izin verildi. Yaklaşık 20 dakika sonra geri döndüler ancak çevredeki kordonlu alanda bekleyen gazetecilere herhangi bir açıklama yapmadılar.

Uçağın kaybolmasının ardından Hint Okyanusu’nda Avustralya öncülüğünde yapılan 120.000 kilometrek karelik arama çalışmalarında sadece birkaç parça uçak enkazına rastlanabilmişti. Operasyonlar 2017 yılının Ocak ayında askıya alındı.

Uçağın kaybolması, tecrübeli pilot Zaharie Ahmad Shah’ın kontrolden çıktığı iddiası gibi ciddiye alınabilecekten fantastiğe varan birçok teoriye konu oldu. 2018 yılında yayımlanan son raporda, hava trafik kontrolünün hatalarına ve uçağın rotasının manuel olarak değiştirildiğine işaret edildi.

Ancak aradan geçen 10 yıla rağmen, aileler hala cevap arıyor. Pekin’deki Li, Cuma günü Çin hükümetine “Sevdiklerimizi bulmak ve olayın gerçeklerini ortaya çıkarmak için harekete geçme” çağrısında bulundu.

“10 yıl geçti. Neden hala olayın dibine inilmiyor? Hükümet komplosu mu var yoksa başka bir şey mi? Hiçbir şey bilmiyoruz.”

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz