21.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 4, 2024
spot_img
spot_img

Malta’nın son seyahat kuralları açıklandı

14 Temmuz 2021 / Malta / Çağrı Yalçın

Bugünden itibaren, sağlık yetkilileri hızla artan günlük COVID-19 vakaları nedeniyle Malta’nın yeni seyahat kuralları yürürlüğe girecek.

En büyük değişiklik, adaya karantinasız girişe izin verilebilmesi için aşı sertifikası şartı ve aşı olmamayı tercih edenler için 14 günlük karantina getirilmesi.

Tüm aşılarım var, Malta’yı karantinasız ziyaret edebilir miyim?

Evet edebilirsiniz. Yetkililer şu anda yalnızca AB, İsviçre ve İngiltere’den aşı sertifikalarını kabul ediyor .

AB’nin dijital COVID sertifikasına (EUDCC) sahip olan herkes, yetkililere tamamen aşılandığını, virüs için test edildiğini veya geçmişte COVID-19’a yakalandığını gösterebilse de, Malta makamları yalnızca belgenin aşı kısmını tanıyacak.

Daha da önemlisi, size uygulanan aşının da Avrupa İlaç Kurumu tarafından onaylanmış olması gerekir – yani Moderna, Pfizer, AstraZeneca veya Janssen (Johnson & Johnson).

Avrupa veya Birleşik Krallık dışında AB tarafından onaylanmış bir aşım varsa ne olur?

Karantinaya olmadan Malta’ya giriş yapamazsınız.

Örneğin, Pfizer gibi EMA onaylı aşı olan ABD’li bir yolcunun ABD sertifikasıyla girmesine izin verilmeyecek.

Bu durumda hükümet aşıyı değil sertifikayı tanıyor.

Bazı AB üyesi olmayan ülkeler, Rusya’nın Sputnik aşısı veya Çin’in Sinovac aşısı gibi AB tarafından onaylananlara farklı dozlar uygularken, diğerleri vatandaşlarına Avrupa’da verilenlerle aynı aşıları yapıyor.

Buna rağmen Malta makamları, aşılar aynı olsa bile yalnızca AB ve İngiltere sertifikalarını tanıyacaklarında ısrarcılar.

Ancak önümüzdeki günlerde işler gerçekten değişebilir. Sağlık Bakanı Chris Fearne Salı günü yaptığı açıklamada, hükümetin daha fazla ülkeden belge kabul etmeye başlamak için diğer ülkelerle görüşme halinde olduğunu doğruladı.

Aşı olmamam için tıbbi bir nedenim var, karantinaya kalmadan Malta’ya seyahat edebilir miyim?

Evet. Sağlık yetkilileri başlangıçta aşı yaptırmamayı seçenler ile tıbbi bir nedenle yapamayanlar arasında bir ayrım yapmasa da, Salı günü yayınlanan kurallar bu kararı geri aldı.

Doktor tarafından aşıyı yapmadığı kanıtlanmış tıbbi bir nedeni olan herkesin, varıştan en geç 72 saat önce yapılan PCR testinin negatif olması şartıyla adaya girmesine izin verilecek.

Vardıklarında karantinaya girmek zorunda kalmayacaklar.

Ya aşı yaptırmamayı seçersem?

Bu durumda, yolcular varışta 14 gün karantinaya alındığı sürece Malta’ya seyahate izin verilecektir .

Karantinaya gitmek zorunda olanların masrafları kendilerine ait olmak üzere bu şekilde belirlenen bir otele gitmeleri gerekiyor ancak bununla ilgili detaylar henüz açıklanmadı.

Peki ya çocuklar?

Bugün yürürlüğe giren bir diğer önemli değişiklik ise reşit olmayanların yalnız seyahat etmelerine izin verilmeyecek.

12 yaşından küçükler Malta’ya aşı sertifikası olmadan gelebilirler, ancak PCR testi yaptırmaları ve tam aşılı bir yetişkinin eşlik etmesi gerekir. Beş yaşın altındaki çocukların negatif test göstermesi gerekmez.

İngiltere gibi bu yaş grubunda aşı uygulaması yapmayan ülkeler olsa da 12 yaş ve üzeri herkes aşı sertifikası vermek zorundadır.

Malta geçen ay 12 yaş ve üzerindeki çocukları aşılamaya başladı ve uygun olanların yaklaşık üçte ikisine en az bir dozunu aldı.. Yetişkinlerde olduğu gibi, sadece en az 14 gün boyunca aşıları tam olan çocuklara sertifika verilecek.

Malta sakinleri için kurallar farklı mı?

Tüm kurallar hem yerel halk hem de turistler için geçerlidir . Kurallar yürürlüğe girmeden önce yurtdışında bulunan aşılanmamış Malta vatandaşları, varıştan 72 saat önce yapılan PCR testinin negatif olduğuna dair kanıt gösterdikleri sürece Malta’ya dönebilirler. Aksi taktirde daha sonra en az 14 gün karantinaya girmeleri gerekir.

Kaynak Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz