14.9 C
Malta
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img
spot_img

Malta’nın aşı sertifikası – ne bilmem gerekiyor?

13 Haziran 2021-Çev. Sevim Bakar /Malta

Maltalı yetkililerin aşı sertifikasını açıklamalarının üzerinden bir haftadan biraz fazla zaman geçti ve birçoğu belgeyi almak için şimdiden acele ediyor.

Ancak insanlar sertifikayı indirmeye ve çok arzu edilen özgürlüğü elde etmeye hevesli olsa da – belge seyahat etmeyi kolaylaştırıyor ve gelecekte kitlesel etkinliklere katılmayı mümkün kılabilir – bazı okuyucular hala süreçten emin değil.

Sizler için derlenen soru ve cevapları bu haberde bulabilirsiniz:

Sadece bir doz ile sertifika başvurusunda bulunabilir miyim?

Hayır. Sertifikanın verilebilmesi için, bir kişinin her iki aşı dozunu da almış olması gerekir. Sertifika, ikinci dozun uygulanmasından 14 gün sonra verilecektir.

Sertifikayı nerede kullanabilirim?

Sertifika şimdilik sadece havalimanında ve bakım tesislerinde yaşlıları ziyaret ederken kullanılabiliyor.

Ancak hükümet, sertifikanın başka amaçlarla kullanılmasına izin vermeyi planladığını söyledi. Bunun nasıl işleyeceği ve hangi olaylara izin verileceği ile ilgili ayrıntılar henüz açıklanmadı.

Malta’da bir doz ve yurtdışında bir doz almışsam sertifikayı indirebilir miyim?

Hayır. Halk sağlığı şefi Charmaine Gauci buna izin verilmediğini açıkça belirtti. Bir kişinin sertifika almaya hak kazanabilmesi için her iki aşı dozunun da Malta’da alınmış olması gerekir.

Sertifikayı dünyanın herhangi bir yerinde kullanabilir miyim?

Bu, diğer ülkelerin kurallarına bağlıdır. Şimdilik, AB blok çapında kendi sertifikasını yayınlayana kadar, Malta makamları yalnızca yerel sertifikanın burada tanınmasını garanti edebilir. Bazı ülkeler Malta sertifikasını halihazırda geçerli olarak tanıyor olsa da, henüz AB’nin resmi aşı belgeleri listesine eklenmedi.

Avrupa Parlamentosu aşı sertifikalarının AB çapında kullanımını onayladığına göre 1 Temmuz’dan itibaren ne değişecek?

Bu, Malta’nın 1 Temmuz’a kadar ne yaptığına bağlı. Şu anda AB sistemine katılmaya henüz hazır olmayan üç ülkeden biri.

Plan, 1 Temmuz’a kadar Malta’nın bu sisteme entegre olmaya hazır olması, bu da tüm AB ülkelerinden gelen sertifikaları tanıyacağı anlamına geliyor.

Sertifikanın süresi doluyor mu?

Sertifikanın bir son kullanma tarihi olmamasına rağmen, onu düzenleyen yasa, belgenin altı ay boyunca geçerli olacağını belirterek, COVID aşılarının ne kadar süreyle bağışıklık sağladığına dair süregelen belirsizliği yansıtıyor.

Sertifikayı kaybedersem ne olur?

Sertifikanın kaç kez indirileceği konusunda bir sınırlama yoktur. Kaybolur veya silinirse, kişi hükümetin web sitesine giriş yapabilir, kişisel bilgilerini girebilir ve sertifikayı tekrar indirebilir.

Bilgisayarım veya mobil cihazım yoksa ne olacak?

İnternet erişimi olmayanlar, kişisel bilgilerini istedikleri kişiye iletebilir, bu kişi daha sonra sertifikayı indirebilir veya adanın her yerindeki servizz.gov merkezlerinden birini ziyaret edebilir. Merkezlerin çalışma saatleri çevrimiçi olarak görüntülenebilir. Yetkililer, belgenin indirilmesi ve yazdırılması konusunda yardımcı olacaktır.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz