24.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 19, 2024
spot_img
spot_img

Malta’dan Türkiye’ye arabayla nasıl gittim?

İdris Özder / 7 Ekim 2023

Öncelikle sabah saat 5’te Valetta’ya gittim ve  İtalya’nın Pozzallo limanına giden feribotuna  bindim. Gidiş dönüş biletlerini aynı anda almakta fayda var. Virtu Ferries sitesinden biletler alınabiliyor. Araba için 65€, 1 yolcu için ise 32€ ücreti oluyor. Ayrıca 12€ Port Charge ödeniyor; yani toplamda 1 araba ve 1 yolcu gidiş dönüş biletine 228€ ödedim. Tabii bu fiyatlar değişebiliyor. Ben Haziran sonunda gidip Temmuz’da döndüm. Belki kışın daha uygun olabilir. Bu feribot yaklaşık 2 saat sürüyor. Aranın içinde kesinlikle kalamıyorsunuz ve arabadan çıkarken eğer arabanın içinde bişey unutursanız (şarj aleti, tablet vs.) geri inip alamıyorsunuz. Bundan dolayı ben bu gibi eşyaları sırt çantasına koydum ve yanıma aldım. Yanınıza aynı zamanda sandviç, çay, kahve gibi şeyler alabiliyorsunuz. Yiyecekle girilmesi yasaktır gibi bir kural yok. Feribot içinde ise tabii ki yemek ve içecek alabileceğiniz büfeler bulunuyor. Burada nakit para almanızı tavsiye ederim çünkü bazen bağlantı koptuğu için kart ile ödeme yapamayabilirsiniz (benim başıma geldi). Aynı zamanda slot makineleri de var belki yolculuğu bedavaya getirebilirsiniz. Ben denedim ama olmadı.

Pozzallo’ya vardıktan sonra Bari’ye doğru yola çıkıyorsunuz. 660 km güzel manzaralı yol yapıyorsunuz. Ama bu seyahat iki parçada yapılıyor. Çünkü Messina’ya geldikten sonra yine bir feribota biniyorsunuz ve bu feribot ise Villa San Giovanni’ye gidiyor. 15 dakika aralıkla kalkan bu feribot için önceden gidiş dönüş bileti almaya gerek yok. Direkt gişeden alınabiliyor. 1 araba 1 yolcu 35€ civarında. Bu yolculuk ise 20-25 dakika sürüyor. Sonra indikten sonra Bari’ye kadar otoyoldan gidiyorsunuz. Bari Limanına geldikten sonra daha önce almış olduğunuz bilet yeterli olmuyor internetten check-in yapsanız bile ofisten de check-in işlemi yapmanız gerekiyor. Bu liman çok büyük olduğu için farklı farklı firmalar ve feribotlar var. SuperFast Ferries’den biletleri online alabiliyoruz. Araba için 94€, 1 yolcu için ise 81€ ödedim. Toplamda ise gidiş dönüş 309€’ya denk geldi. Gidiş ve dönüş biletlerinde 10-15€ kadar fark olabiliyor. Bu yolculuk ise 9-10 saat kadar sürüyor ve aynı şekilde kesinlikle arabada kalamıyorsunuz ve arabaya inemiyorsunuz. Bileti alırken Airplane Type Seat alırsanız eğer uçak koltuğu ebatlarında hatta daha rahat ve geniş bir koltukta oturabilirsiniz ama ben gittiğimde çok yoğun olmadı için herkes istediği yerde oturdu. Yataklı odalar da alabilirsiniz ama ücret 2 katına kadar çıkabiliyor. Çok büyük ve rahat olduğu işin gemide olduğunuzu bile anlamıyorsunuz bir sallantı veya mide bulanması kesinlikle olmuyor. Bu yolculukta bir şekilde uyumanız gerek, dinlenmek için güzel bir imkan. Yazın gitseniz bile yanınıza hırka battaniye almanızı tavsiye ederim içerisi soğuk oluyor. Hatta sote bir yere örtü serip yastığınızı da alıp uyuyabilirsiniz, herkes öyle yapıyor.

Yolculuk bitince İgoumenitsa (Yunanistan) limanına iniş yapılıyor, burdan sonrası en keyifli an başlıyor. Yunanistan’dan İpsala’ya kadar düz otoban ve radar yok 650-700 km kadar bir yol var. Yol ücretli olup toplamda 12-13 gişe geçiyorsunuz ve ortalama 1-2 € ödüyorsunuz. Burda tek sıkıntı direksiyon terste olduğu için ve yanınızda da biri yoksa sürekli inmeniz gerekiyor veya sol camdan bir şekilde kafanızı çıkartıp kart ile ödeme yapmanız gerekiyor. Güzel bir yolculuktan sonra ise sınır kapısına geliyorsunuz ve ülkeye giriş yapıyorsunuz. Tabii ülkeye giriş yapmadan önce kapıda Green Insurance yaptırmanız gerek. 3 aylık 50€ gibi bi ücreti var. En az 3 aylık oluyordu galiba. TL veya Euro ödenebiliyor ancak nakit ödenmesi gerekiyordu diye hatırlıyorum emin değilim. Bu insurance’ı buradan sigortanızdan da yaptırabilirsiniz ama çok fazla para istiyorlar. Pasaport kontrol sırasında beklerken görevlilerden yardım alıp hemen ofise gidip sınır kapısında yaptırabilirsiniz. Aynı zamanda yolculuğa çıkmadan önce sigorta şirketinize İtalya ve Yunanistan üzerinden Türkiye’ye gideceğinizi belirtmeniz gerekiyor. Bunun için bir ödeme yapmanıza gerek yok sadece şu tarihler arasında şu ülkelerde olacağım demeniz yeterli.

Toplamda gidiş-dönüş 4800 km yol yaptım ama ben Türkiye içinde de yaklaşık 1500 km kadar yol yaptım.

Yakıt konusuna gelecek olursak ise Malta’dan çıkmadan depoyu fulllemekte fayda var çünkü Avrupa’da en uygun yakıt Malta’da.

Ben yaklaşık 450€ yakıt parası harcadım. Dizel araba 2.1 motor. 60 litre kapasitesi var. Türkiye’de de uzun yol yaptığım için 150€ kadar Türkiye’den yakıt aldım.

Kaba bir hesap yapacak olursam eğer toplam Ferry biletleri için 600-650€. Toplam yakıt ise 450€. Green insurance 50€.

Ücretli yollar, ferry içinde ve yolda mola verilince yeme içme 100-150€ diye hesaplarsam eğer bu seyahat tek başıma 1250€ falan tuttu diyebilirim.

Ama iki kişi gitmeniz halinde bu masraflar direkt ikiye bölünecek ve sadece ferry için artı 1 yolcu bileti almanız gerekecek o da zaten çok fazla etkilemiyor. Yani tek başına zevkli ama masraflı. 2 kişi için ise zevkli ve ideal bir fiyat. Yazın Türkiye’ye uçak gidiş-dönüş biletini 400-450€ olduğunu düşünürsek eğer iki kişi 1 araba güzel bir yolculuk olabilir. Arabanın yakıt performansı da önemli tabii.

Superfast Ferries link: https://www.superfast.com/

Virtu Ferries link: https://www.virtuferries.com/

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz